Ce știm până acum despre coronavirusul ucigaș din China și care sunt necunoscutele

Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile.

Iată mai multe date despre acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om şi aparţine aceleiaşi familii de coronavirus din care face parte şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

 • Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubaţie, a declarat duminică directorul Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 şi 2003.
 • Focarul actual se răspândeşte în prezent „relativ repede” şi „acum intră într-o perioadă mai severă şi mai complicată”, a spus Ma adăugând că autorităţile deţin cunoştinţe limitate cu privire la virus şi nu cunosc exact riscurile prezentate de mutaţiile acestuia.
 • Joia trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut „situaţia de urgenţă din China”, însă a apreciat că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.
 • Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces.
 • Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare.
 • La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide.
 • Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30 de procente până la 2.744, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în provincia centrală Hubei, a cărei capitală este Wuhan, epicentrul epidemiei.
 • Alte cazuri au fost semnalate în Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Australia, Canada, Franţa, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud şi Vietnam. Nu s-au raportat decese în afara Chinei.
 • Se estimează că virusul a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la şerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se ştie că erau comercializate în această piaţă.
 • OMS a fost alertată în legătură cu prezenţa mai multor cazuri de pneumonie în Wuhan la data de 31 decembrie, iar la 7 ianuarie autorităţile chineze au confirmat că au identificat un nou virus.
 • Ministerul de Finanţe din China şi Comisia Naţională de Sănătate au anunţat alocarea a 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde dolari) pentru limitarea răspândirii virusului, relatează luni Reuters care citează o declaraţie publicată pe site-ul ministerului.

BBC Global News Podcast a realizat o listă scurtă a necunoscutelor legate de acest coronavirus:

 • Corespondentul BBC spune: „Dacă ne gândim la alte infecții, precum SARS sau Ebola, poți da boala mai departe odată ce simptomele se manifestă. Iar asta face relativ ușor de controlat virusul, pentru că-i poți identifica pe oamenii care sunt cu adevărat bolnavi, îi izolezi, îi îngrijești și poți să-i monitorizezi pe toți cei cu care au intrat în contact de la momentul îmbolnăvirii.”
 • „Acum, avem ceva similar mai degrabă cu gripa. Gripa este cel mai elocvent exemplu de virus care devine infecțios înainte de-a ști că ești bolnav, iar asta face ca el să fie mult mai greu controlat.”
 • „Întrebarea crucială pentru mine este: Cât de infecțioși sunt acești oameni? Deci, avem această perioadă de incubație, care poate dura de la una la 14 de zile, iar în acel interval de timp ai potențialul de a răspândi virusul. Dar există o diferență uriașă între a-l răspândi soției tale și copiilor, cu care trăiești la comun, sau tuturor pe lângă care treci pe stradă. Prin urmare, nu știm pe ce parte a spectrului se află acest coronavirus în legătură cu potențialul de-a fi infecțios în perioada de incubație.”
 • „La ce anume se referă abilitatea virusului de-a se propaga relativ repede? A avut cumva loc o mutație genetică ce îi permite virusului să se extindă de la o persoană la alta?”

Între timp, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a sosit luni la Beijing pentru a discuta despre epidemia de coronavirus. Tedros este programat să se întâlnească cu reprezentanţi ai agenţiilor guvernamentale şi cu alţi experţi implicaţi în eforturile de gestionare a crizelor.

Agenţia de sănătate a ONU nu a precizat dacă Tedros intenţionează să se deplaseze în locul unde a izbucnit epidemia, oraşul Wuhan din centrul ţării. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here