Ce va anunța Vladimir Putin în discursul despre starea naţiunii de săptămâna viitoare

Sursa: TASS

Echipamentele şi efectivele Rusiei sunt probabil „semnificativ epuizate”, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea zilnică pe care o face situaţiei de pe frontul din Ucraina şi de aceea este puţin probabil ca Vladimir Putin să anunţe măsuri pentru o nouă escaladare a războiului în discursul pe care îl va rosti săptămâna viitoare în parlament, informează News.ro.

Într-o actualizare postată joi pe site-ul său, think tank-ul ISW vorbeşte despre „campania militară costisitoare a Rusiei în Ucraina, care a epuizat probabil în mod semnificativ rezervele de echipamente şi de oameni necesare pentru a susţine o ofensivă de succes pe scară largă în estul Ucrainei”.

În aceste condiţii, Institutul consideră că este puţin probabil ca Putin „să anunţe măsuri pentru o nouă escaladare a războiului din Ucraina, noi iniţiative majore de mobilizare în Rusia sau orice altă politică semnificativă în discursul său planificat la 21 februarie în faţa Adunării Federale a Rusiei”.

Putin urmează să se adreseze parlamentului reunit săptămâna viitoare, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina.

ISW menţionează că şi secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat pentru BBC că Marea Britanie nu vede ca Rusia să fi acumulat o forţă capabilă să întreprindă o mare ofensivă, iar ruşii încearcă acum să avanseze în Donbas cu un „cost uriaş”. Wallace a estimat că Rusia s-ar putea să-şi fi angajat până la 97% din forţa armată în lupta din Ucraina, iar eficacitatea sa de luptă a scăzut cu 40% din cauza unui „nivel de uzură aproape de Primul Război Mondial”, când avansul pe câţiva metri se obţinea cu atacuri în valuri, folosind forţele umane.

ISW precizează că nu poate confirma în mod independent estimările lui Wallace, dar observaţia ministrului britanic potrivit căreia Rusia nu are suficientă putere de luptă mecanizată pentru o străpungere a frontului concordă cu evaluările anterioare ale ISW, potrivit cărora armata rusă trebuie să treacă printr-o reconstruire semnificativă înainte de a-şi recăpăta capacitatea de a conduce în mod eficient un război de manevră.

Observaţiile lui Wallace sugerează, de asemenea, că Rusia nu dispune de rezerve neexploatate, gata de luptă, capabile să execute o ofensivă pe scară largă, ceea ce este, de asemenea, şi evaluarea ISW. Incapacitatea Rusiei de a regenera vehiculele mecanizate pe termen scurt restricţionează şi mai mult capacităţile ruseşti pentru un război de manevră.

Furnizarea în timp util a tancurilor şi vehiculelor blindate din Occident către Ucraina ar contracara şi mai mult capacitatea Rusiei de a desfăşura un război mecanizat, în timp ce Rusia se zbate să îşi repornească producţia de apărare pe termen imediat.

Probabil că Ucraina are încă o fereastră de oportunitate pentru a iniţia contraofensive pe scară largă în următoarele câteva luni. Capacitatea sa de a face acest lucru depinde probabil în mare măsură de viteza şi de amploarea cu care Occidentul îi furnizează materialul necesar, în special tancuri şi vehicule blindate, conchide ISW.

Putin şi Zelenski la antipozi: Doi războinici faţă în faţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here