Sursa: Pexels

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Portugalia pentru tratamentul „degradant și inuman” la care a fost supus un cetățean român în perioada în care s-a aflat în două penitenciare din această țară, informează site-ul cotidianului Correio da Manhã, potrivit Mediafax.

Decizia privind condamnarea Portugaliei a fost luată în unanimitate după ce judecătorii CEDO au ajuns la concluzia că autoritățile portugheze au încălcat în repetate rânduri Articolul 3 din cadrul Convenției Europene a Drepturilor Omului, articol care interzice tratamentul inuman și degradant.

Astfel, potrivit deciziei, românul Daniel Andrei Petrescu, aflat în închisoare în perioada 2012-2016 a fost supus unui tratament degradant și inuman timp de 376 de zile. Cetățeanul român a reclamat la CEDO lipsa condițiilor decente din închisoare, în principal celulele supraaglomerate, lipsa condițiilor igienico-sanitare, lipsa surselor de încălzire și condițiile insalubre din cele două penitenciare în care și-a ispășit pedeapsa.

CEDO a admis cererea lui Petrescu și recomandă Portugaliei adoptarea de măsuri care să le asigure deținuților condiții decente. De asemenea, autoritățile de la Lisabona vor trebui să îi achite românului daune morale în valoare de 15.000 de euro.

Daniel Andrei Petrescu a fost condamnat în 2012 la șapte ani de închisoare pentru furt și apartenență la o grupare infracțională organizată. El a fost eliberat din închisoare înaintea executării integrale a pedepsei, pe 19 decembrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here