Cele două țări din lume care refuză vaccinarea. „Trebuie să rămânem pe poziţii”

Raissa Lara Lütolf/ Unsplash

Linia oficială a guvernului din Tanzania în timp ce lumea era răvăşită de pandemie a rămas constantă, oficialii statului din estul Africii susţinând faptul că virusul nu a ajuns pe propriile meleaguri. Din moment ce oficial problema pandemiei de COVID-19 nu există în statul african, nici de vaccin nu este nevoie, notează Africa News.

În iunie 2020, preşedintele John Magufuli şi-a declarat ţara „liberă de COVID-19” şi a început o lungă campanie de negare a utilităţii măştilor şi a testării, luând în derâdere ţările vecine care au impus, pe rând, măsuri de combatere a răspândirii virusului.   

Magufuli a mers şi mai departe, susţinând recent că vaccinurile anti-COVID-19 pot fi dăunătoare şi că ar fi mai bine pentru cetăţenii Tanzaniei să utilizeze diferite practici, precum inhalarea de abur, şi medicamente pe bază de plante. Desigur, tratamentele de acest fel nu sunt aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  

„Trebuie să rămânem pe poziţii. Vaccinurile sunt periculoase. Dacă omul alb ar fi fost în stare să inventeze vaccinuri, ar fi făcut-o deja pentru SIDA, cancer şi TBC până acum”, a spus Magufuli, acesta fiind cunoscut pentru retorica sa combativă la adresa imperialismului occidental.

Între timp, oficialii OMS încearcă să convingă autorităţile din Tanzania de calea greşită pe care se află în privinţa pandemiei şi a vaccinării.

„Vaccinurile funcţionează şi încurajez guvernul Tanzaniei să se pregătească pentru campania de vaccinare anti-COVID-19”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul OMS pentru Africa.  

Ministrul Sănătăţii din Tanzania, Dorothy Gwajima, nu vrea, însă, să audă de nicio campanie de vaccinare. Poziţia a fost reiterată la o conferinţă de presă în urmă cu două săptămâni, unde un alt oficial a prezentat reţeta unei băuturi făcute din ghimbir, ceapă, lămâie şi piper care ar ajuta la prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirusul.   „Trebuie să ne îmbunătăţim igiena personală, să ne spălăm mâinile cu săpun (…), să facem exerciţii fizice, să mâncăm bine, să bem suficientă apă şi să utilizăm remediile naturale cu care ţara noastră este înzestrată”, a spus Gwajima, citată de BBC.

Oficialul a ţinut să accentueze că aceste recomandări nu sunt făcute pentru că virusul ar fi prezent pe teritoriul Tanzaniei, ci pentru că „devastează” ţările vecine.  

Un reportaj BBC arată, însă, faptul că în spatele campaniei de negare a prezenţei virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Tanzaniei se pot găsi semnele deja cunoscute din alte ţări ale pandemiei. Printre acestea se numără internările unor persoane cu simptome asemănătoare celor date de COVID-19, decesele cauzate de complicaţii respiratorii şi o creştere a numărului de înmormântări, confirmată de preoţi.

În mod evident, în lipsa unor date publice nu se ştie cât de amplă este răspândirea virusului pe teritoriul Tanzaniei.  

Uneori, guvernul a păşit timid de pe calea negării prezenţei virusului, recunoscând din când în când cu jumătate de gură existenţa câte unui caz izolat de infectare, dar insistenţa cu care neagă răspândirea la scară largă pune Tanzania în pericolul de se înscrie pe scurta şi nefasta lista a ţărilor care refuză vaccinarea anti-COVID-19.  

Până acum, doar Madagascarul şi-a mai anunţat intenţia de a nu accepta vaccinuri anti-COVID-19, alegând să utilizeze remedii tradiţionale nerecomandate de OMS. Politica guvernului este cu atât mai greu de înţeles în cazul Madagascarului, având în vedere că prezenţa virusului pe teritoriul ţării este recunoscută. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here