Cele mai importante declarații ale lui Iohannis de la dezbatere

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a vorbit la dezbaterea de marți, de la Biblioteca Universitară, despre protestul din 10 august 2018, NATO, relația cu Rusia, secția specială pentru investigarea magistraților, proiectul România Educată, despre mafia lemnului și defrișarea pădurilor, despre promulgarea legii recursului compesatoriu, demiterea Laurei Codruța Kovesi și problemele din justiție după guvernarea PSD, dar și despre ce își propune să realizeze în următorul mandat.

Iohannis, despre 10 august: Cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor de la mineriadă încoace.

„Se pare că s-au reunit în mare secret pentru această intervenţie în forţă şi pot să spun fără exagerări că acea intervenţie din 10 august anul trecut împotriva demonstranţilor din Piaţa Victoriei a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la mineriadă încoace. Doar cu mineriadele se mai poate face o comparaţie şi cu Piaţa Universităţii. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD este antiromân şi antidemocratic şi spun aceste lucruri în deplină cunoştinţă de cauză. Am tot fost întrebat de ce nu vreau să dezbat cu contracandidata? De asta. Nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă, trebuie să recunoaştem aceste lucruri, că le convine, că nu le convine. Deci, statul care acţionează voit, neprovocat împotriva propriilor cetăţeni este un sistem represiv care vine în acest caz din istoria tristă a comunismului naţionalist al lui Ceauşescu”, a declarat Iohannis.

Iohannis despre NATO și Rusia

„Eu sunt de părere: apărare europeană mult îmbunătăţită, industrie de apărare mult fortificată, modernizare. Dar să rămână într-o perfectă complementaritate cu NATO, şi nu într-un paralelism cu NATO. (…) O armată europeană în acest concept, de a fi independentă, după părerea mea nu este fezabilă”, a spus preşedintele

Pe de altă parte, Iohannis a catalogat relaţia cu Rusia drept una „foarte complicată”, menţionând însă că România împărtăşeşte abordarea NATO în domeniul securităţii şi abordarea europeană în ce priveşte comerţul şi sancţiunile.

Relaţia cu Rusia este una foarte complicată. Rusia încearcă să recâştige sferele de influenţă pierdute. Rusia încearcă să se militarizeze din ce în ce mai mult. Vedem masările de trupe pe flancul care pentru noi este flancul estic, pentru ei, evident, este flancul vestic. Aici se încadrează Crimeea. Aici se încadrează situaţia foarte complicată din Donbas. În acest sens, abordarea noastră faţă de Rusia este abordarea pe care o împărtăşim cu NATO, în domeniul securităţii şi este abordarea europeană, în ce priveşte comerţul şi sancţiunile. Şi cu această abordare noi credem că avem o postură serioasă şi care ne garantează securitatea”, a spus preşedintele.

Iohannis: Se va discuta în CSAT despre reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Le vom analiza cu foarte mare atenţie în CSAT împreună cu noul guvern şi se vor lua deciziile de rigoare, în aşa fel ca să fie garantată securitatea naţională, acest lucru pot să vă promit”, a spus Iohannis, la dezbaterea cu jurnalişti, analişti şi politologi organizată la BCU, întrebat despre proiectul reactoarelor 3 şi 4 şi tehnologia 5G.

Secția specială pentru investigarea magistraților „nu trebuie să existe”

Eu sunt de părere că această Secţie  nu trebuie să existe. Este un instrument care uşor poate fi transformat în ceva care se poate încerca un control neconstituţional asupra magistraţilor”, a declarat Iohannis.

Iohannis a mai fost întrebat unde vede plasată unitatea care să analizeze abuzurile.

„Rămân la opinia pe care am spus-o, toţi aceşti specialişti pe care îi respect şi pe care îi recunosc, recomandă desfiinţarea Secţiei, opinie pe care eu o împărtăţesc. Evident, decizia nu o iau eu. Eu am o opinie politică. Decizia se ia în Parlamentul României”, a fost răspunsul lui Iohannis.

Despre programul „România Educată”

„Nu rămâne în sertar. Îl duc mai departe și dacă nu câștig alegerile, voi găsi o metodă. Proiectul va ajunge la maturitate și va fi implementat prin acord politic, care să se transpună în legislație. România, fără un astfel de proiect, va avea o reală problemă și pe viitor”, a subliniat președintele.

Întrebat dacă știe că Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a spus că Legea Educației nu reprezintă o prioritate, Klaus Iohannis a răspuns: „Reprezintă o prioritate. Va împărtăși această opinie”.

Despre legea recursului compensatoriu

„Este o situație un pic mai specială cu această lege. A ajuns la CCR, a fost găsită constituțională, însă CCR a făcut un lucru pe care în alte situații nu le-a făcut, s-a exprimat inclusiv pe oportunitate. (…) această lege trebuie corectată. Cu majoritatea de atunci acest lucru nu a fost posibilă. Am lansat câte și câte avertismente în întreaga zonă de legi pe justiție și cred că au fost înțelese de români. Referendumul pe justiție a fost un succes imens”, a spus Iohannis.

Despre OUG 114

Întrebat dacă OUG 114 a fost un act deliberat de atentat la siguranța națională, Klaus Iohannis a răspuns: „Cu siguranță poate fi interpretat și așa”.

„Dar sincer eu am văzut în această ordonanță așa o șmecherie pesedistă de a face rost de bani. Au improvizat o șmecherie și au crezut că îi pot păcăli încă un an ca să pară că ei pot să gestioneze banii publici bine. Soluția la OUG 114, cea care pare cea mai simplă, de anulare, nu mai este posibilă. Ea produce efecte. Știu că noul guvern s-a apucat deja și recunosc că și noi, la Administrația Prezidențială, încercăm să vedem ce se poate face pentru intrarea în normalitate”, a spus Iohannis.

Despre tăierea pădurilor și uciderea pădurarilor

„Am făcut tot ce putea să facă președintele. Am discutat în CSAT. Mai este foarte mult de lucru. S-au făcut pași, există controale, există norme, însă lucrurile trebuie duse mult, mult mai departe. Vom face în continuare nu doar presiuni, ci și politic care să ducă la o mai bună gestionare a fenomenului. Președintele nu are atribuții executive în anumite sectoare. O să accelerez prezența mea în spațiul public pentru a găsi soluții în această zonă. Voi avea grijă să se miște lucrurile”, a spus Iohannis.

Ce își propune Iohannis în al doilea mandat

„O adevărată reformă se face modificând Constituția. După alegerile parlamentare sper să avem o majoritate cu care să putem discuta aceste lucruri. Dar și până atunci s-au găsit majorități și pentru moțiunea de cenzură, și pentru instalarea Guvernului Orban. Deci se pot găsi majorități pentru a repara ce este greșit. Aștept de la noul guvern să fie pro-activ și să lămurim problemele care pot fi lămurite. Eu cred că se pot realiza alegeri parlamentare anticipate. Vom vedea după prezidențiale și după ce se termină discuțiile pe bugetul de anul viitor dacă se poate concretiza această discuție”, a spus președintele.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here