Celulă teroristă de extrema dreaptă, destructurată în Franța. Gruparea era formată din militari activi și în retragere

Sursa: Pixabay

Treisprezece persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 52 de ani, au fost arestate marți. Acest grup „structurat și organizat la nivel național”, potrivit justiției, a făcut apel la ridicarea armelor, notează Le Monde.

<< Biroul Central pentru Infracțiuni de Ură (OCLCH) îi urmărea de zece luni. Marți, 23 noiembrie, 13 persoane considerate a fi cei mai influenți membri ai unei celule de extrema-dreaptă au fost arestate în toată țara, în special la Marsilia, Saint-Didier (Jura) sau Pibrac (Haute-Garonne). Operațiunea, dezvăluită de BFM-TV, a mobilizat nu mai puțin de șapte unități ale jandarmeriei, la Amiens, Marsilia, Besançon, Lyon, Montpellier, Toulouse și Versailles.

Persoanele aflate în custodia poliției, cu vârste cuprinse între 21 și 52 de ani, sunt „mai degrabă integrate social”. Unul dintre ei este un soldat în pregătire în sudul Franței, iar în celulă se află și o femeie. Potrivit informațiilor Le Monde, alți trei fac obiectul unei fișe „S”. Perchezițiile efectuate în locuințele lor au făcut posibilă depistarea a aproximativ cincizeci de arme, unele deținute legal, și a unui lot de căști, veste antiglonț, amortizor de zgomot pentru arme de foc, pe lângă manuale de supraviețuire, literatură de extremă dreapta și cel puțin un exemplar din Mein Kampf.

Pe lângă acest arsenal, din locuințele a două persoane considerate a fi administratorii unor grupuri create pe rețelele de socializare create de organizație, denumite „Recolonisation France”, adevărate puncte de întâlnire pentru membrii acesteia, au fost confiscate importante echipamente informatice. Datele conținute în aceste unități centrale și telefoanele mobile recuperate de anchetatori vor fi analizate de către serviciile de specializate ale comandamentului jandarmeriei în spațiul cibernetic (ComCyberGend).

„Acces facil la arme”

„Acești indivizi, cu profil de soldați sau foști militari, începeau să se organizeze”, a spus o sursă judiciară, „și aveau acces mai ușor la arme. În comparație cu membrii obișnuiți ai acestui gen de grup mic, mult mai puțin organizați și structurați, aceștia sunt ieșiți din tipar”.

Foarte activi pe internet, membrii au fost reperați de direcția zonală de securitate internă din Marsilia, în cursul anului 2020, după difuzarea, într-o buclă Telegram, a unor videoclipuri deosebit de violente. Într-unul dintre ele, un tânăr evident de origine orientală a fost grav rănit în urma căderii dintr-un lift. În alte mesaje, oficialii grupului au cerut crearea unor grupuri armate de către „patrioții francezi”, pentru a se pregăti pentru un război civil iminent, din cauza „presiunii migratorii”. După ce a fost sesizată, prefectura Bouches-du-Rhône a sesizat la rândul său justiția locală.

Combinând spinning, supraveghere și investigații pseudonimizate pe internet, investigațiile de lungă durată efectuate de OCLCH au făcut posibilă identificarea altor 110 membri cu diferite grade de implicare, răspândiți pe întreg teritoriul – unii fuseseră recrutați în urma unui demers online destul de extins. Procesul de selecție consta în identificarea obiceiurilor celor mai hotărâți activiști. Se întâlneau uneori fizic, luând masa în restaurante din regiunea pariziană, dar și în timpul antrenamentului de luptă corp la corp. În ceea ce îi privește pe cei mai de seamă membri ai structurii, li se acordaseră ranguri fictive în funcție de poziția lor ierarhică. Cu toții s-au regăsit, în cuvintele parchetului din Marsilia, „în jurul unei ideologii a identității, rasismului și violenței, răspândite în special prin rețelele de socializare”.

Rolul unei reglementări din 1936

Operațiunea a fost posibilă prin mobilizarea unei resurse juridice neobișnuite: interzicerea formării grupurilor de luptă, normă adoptată 1936, la doi ani după lovitura de stat eșuată din 6 februarie 1934, în timpul căreia ligile de extremă-dreapta aproape că veniseră la putere. „Mulțumită acestui tip de dispozitiv”, asigură generalul Jean-Philippe Reiland, șeful OCLCH, „putem neutraliza formațiunile înainte de comiterea unei infracțiuni grave, în special de natură teroristă. Acest lucru ne permite să acționăm în amonte, cu condiția să fie îndeplinite elementele constitutive ale infracțiunii. Acestea includ în special o ierarhie a organizației, posibilitatea de a avea acces la arme și capacitatea de a provoca dezordine publică.

Această ultimă condiție a fost îndeplinită atunci când supravegherea a scos la iveală participarea anumitor membri ai Recolonisation France la confruntări cu poliția în marja demonstrațiilor împotriva permisului de sănătate. >>

Redefinirea politicii de „engagement” cu China

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here