Centrala nucleară Zaporojie a picat în mâna rușilor. Vicepremierul britanic: „Este greu de crezut că atacul nu a fost unul deliberat”

Forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, au anunţat autorităţile locale.

„Centrala nucleară Zaporojie este capturată de forţele militare ale Federaţiei Ruse. Personalul operaţional controlează starea unitatilor de putere şi asigură funcţionarea acestora conform reglementărilor tehnologice de funcţionare în condiţii de siguranţă”, a anunţat Inspectoratul de Stat pentru Reglementări Nucleare din Ucraina.

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri, la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează BBC, citând declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul ar fi fost provocat de bombardamentele ruseşti.

Ministrul de Externe Dmitro Kuleba a anunţat la acel moment că armata rusă trage din toate direcţiile asupra centralei, că focul a izbucnit deja, iar o explozie va fi de zece ori mai intensă decât cea de la Cernobîl. El a precizat că ruşii trebuie să se oprească imediat să permită intervenţia pompierilor.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-o înregistrare video, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, făcând apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni. „Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real”, a afirmat el, potrivit BBC.

Preşedintele Ucrainei a discutat pe acest subiect cu Joe Biden şi Boris Johnson.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis, în noaptea de joi spre vineri, că autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie. Reprezentanţii Agenţiei au arătat că, potrivit informaţiilor de la autorităţile ucrainene, incendiul nu a afectat echipament „esenţial”. Incendiul a fost stins, conform anunţului Serviciilor de Urgenţă ucrainene, nefiind înregistrate victime.

Este greu de crezut că atacul rus asupra centralei nucleare din Zaporojie nu a fost unul deliberat, a declarat vineri vicepremierul britanic Dominic Raab, informează Reuters.

„Este greu de crezut că aceasta nu a fost făcut deliberat. Dar în orice caz este ilegal să ataci un sit ca acesta şi să nu dai dovadă de precauţie acolo şi să continui să-l bombardezi”, a subliniat Raab la postul de televiziune BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here