Centru OMS pentru depistarea timpurie a epidemiilor, deschis la Berlin

Sursa: Pixabay

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inaugurat miercuri, la Berlin, un centru de cercetare şi depistare timpurie a epidemiilor, cu scopul de a „răspunde mai bine urgenţelor medicale”. Acest „hub” a fost inaugurat în prezenţa Angelei Merkel de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP, preluată de News.ro.

„Lumea trebuie să fie în măsură să depisteze noi evenimente cu potenţial pandemic şi să supravegheze măsurile de luptă contra bolilor în timp real cu scopul de a implementa o gestionare eficientă a riscului de pandemie şi epidemie”, a explicat directorul OMS.

Pandemia de Covid-19 a arătat, potrivit acestuia, că trebuie efectuat „un mare salt înainte de analiza datelor”. „Virusurile se deplasează rapid, dar datele pot fi transmise şi mai repede. Cu informaţii bune, ţările pot devansa riscurile şi salva vieţi”, a continuat el.

Finanţat în parte de Germania, acest centru va reuni în capitală experţi în mai multe discipline şi le va pune la dispoziţie tehnologiile cele mai avansate, promite OMS. Date vor fi colectate şi în lumea întreagă şi adunate în acest centru, care va fi condus de Chikwe Ihekweazu, în prezent în fruntea Centrului de control al bolilor din Nigeria.

„Concluziile (cercetările) vor fi împărtăşite cu toate statele”, a pledat Angela Merkel, pentru care pandemia actuală a „arătat tot ceea ce noi putem realiza dacă ne unim forţele”.

„În ciuda deceniilor de investiţii, Covid-19 a arătat marile lacune în capacitatea lumii de a prevede, depista, evalua şi răspunde la epidemii care ameninţă populaţiile din lumea întreagă”, a spus şi dr. Michael Ryan, director executiv al Programului pentru urgenţe sanitare al OMS.

E noua normalitate și nimeni nu știe când se va sfârși: pene la ordinea zilei, prețuri și timp de așteptare de câteva ori mai mari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here