Mai multe instituții de presă americane au dezvăluit miercuri că Albert Bourla, CEO Pfizer, a vândut luni acțiuni în valoare de 5,6 milioane de dolari ale laboratorului american. Tranzacția a avut loc în aceeași zi în care grupul anunța rezultate preliminare bune cu privire la eficacitatea vaccinului său împotriva Covid-19. O coincidență care provoacă suspiciuni, scrie Le Parisien. Potrivit unui document depus la autoritățile bursiere americane, Albert Bourla a vândut 132.508 de acțiuni la un preț de 41,94 dolari pe Wall Street, ceea ce echivalează cu aproape 5,6 milioane de dolari (4,8 milioane de euro).

După cum amintește Reuters, Bourla primit anul trecut o remunerație directă de la laborator de 17,9 milioane de dolari. 

În aceeași zi, Sally Susman, vicepreședinte al laboratoarelor Pfizer, a vândut 43.662 de acțiuni, pentru suma de 1,8 milioane de dolari (1,5 milioane de euro).

Vânzarea a avut loc în condițiile în care acțiunile Pfizer au crescut luni cu peste 7%. În aceeași zi, laboratorul american a făcut anunțul, atât de așteptat, potrivit căruia vaccinul său – dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, ale cărei acțiuni au crescut și ele luni cu 13,91% – are o eficiență de 90% împotriva Covid-19. Chestionată de agenția AFP cu privire la aceste vânzări de acțiuni, compania Pfizer nu a răspuns.

Posibilitatea amânării operațiunilor

Pe site-ul postului american CNN, un purtător de cuvânt al grupului Pfizer asigură totuși că aceste tranzacții financiare au fost parte integrantă a unui plan periodic de dezinvestire. Acesta din urmă, programat ca parte a managementului financiar personal al șefului grupului, ar fi fost în vigoare încă din august 2019, iar vânzările de valori mobiliare trebuiau să fie eficiente atunci când titlurile au atins un anumit preț. Fapt care s-a întâmplat luni.

Vicepreședintele ar fi realizat o operațiune similară în noiembrie 2019, a spus purtătorul de cuvânt. Întrebați despre posibilitatea de a anula aceste vânzări, având în vedere situația și pentru a-i împiedica pe cei doi lideri să profite de progresele înregistrate de vaccin, aceștia din urmă au indicat doar că erau „planuri prestabilite”, „administrate de un terț administrator de acțiuni”.

CNN explică, de asemenea, că atunci când apar astfel de situații, directorii companiei care doresc să vândă unele dintre valorile lor mobiliare, în general pentru a-și diversifica portofoliile, au opțiunea de a amâna vânzările programate, „pentru a evita impresia valorificării unor evenimente unice care pot spori acțiunile companiei”. Cum ar fi anunțul de luni cu privire la rezultatele bune ale vaccinului.

Fapte similare la Moderna

O operațiune financiară similară cu cea pusă la cale de Albert Bourla și Sally Susman fusese realizată și de liderii laboratorului Moderna, de asemenea, în cursa pentru vaccinurile anti-coronavirus. În septembrie, liderii acestei companii americane de biotehnologie au vândut, de asemenea, acțiuni în valoare de 1,3 milioane de dolari (1,1 milioane de euro) imediat după publicarea rezultatelor care evocau studii clinice promițătoare. Pentru unii, acest anunț ar fi fost oarecum supraevaluat în comparație cu rezultatele reale și nu ar fi avut alt scop decât acela de a face ca prețul acțiunilor Moderna să crească.

Unul dintre foștii responsabili ai Bursei Americane (SEC), care suspectează că liderii au manipulat cu bună știință piața, a cerut, de asemenea, deschiderea unei anchete care vizează Moderna și care ar putea avea legătură cu fapte de „ tranzacții privilegiate ”, relatează Washington Post.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here