CEPA: Ei sunt „idioții utili” ai lui Vladimir Putin

Foto: Unsplash

Kremlinul și-a cumpărat credibilitatea în timpul controversatului referendum de anul trecut, scrie Aliide Naylor într-o analiză CEPA.

🔹 Rusia a plătit zboruri charter pentru străini pro-regim, descriși drept observatori electorali, pentru a cosmetiza un vot organizat de președintele Vladimir Putin care i-ar putea permite să rămână la putere până la vârsta de 84 de ani.

Cetățenii ruși sunt cei care au plătit probabil proiectul de lege pentru zborurile și cazarea din vara trecută, potrivit jurnalistului de investigații Denis Korotkov de la Novaya Gazeta și Centrului Dossier al lui Mihail Khodorkovski, care au făcut publice săptămâna aceasta identitățile a aproximativ 60 de reprezentanți străini din 29 de țări care au fost transportați pentru a da credibilitate controversatului vot.

În timp ce Rusia s-a lăudat cu prezența observatorilor străini, autoritățile au refuzat să furnizeze o listă completă a celor care au zburat la Moscova pentru „monitorizarea și certificarea” referendumului constituțional, care ar face ca Putin să rămână în funcție până în 2036, dacă va fi reales.

Din amestecul de „experți” au făcut parte politicieni de extremă dreapta, oameni de afaceri și „personalități” ciudate, cum ar fi un psihoterapeut austriac și o femeie necunoscută din Uzbekistan. Cetățenii francezi au apărut din belșug pe listă, urmați de sârbi. Au fost și participanți letoni, lituanieni și armeni. A fost publicată și lista completă, împreună cu scaunele de avion atribuite.

Grupul a fost acolo aparent pentru a „observa” un scrutin la nivel național, din 21 iunie până la 1 iulie anul trecut, deși evenimentul nu a fost oficial un referendum, nici alegeri (a fost denumit tehnic „votul întregului popor rus”), ceea ce însemna că observatorii internaționali nu au putut fi invitați ca observatori oficiali ai alegerilor. Astfel, membrii grupului au fost denumiți „experți” pentru a eluda problema și au fost aparent selectați pentru simpatia lor față de regim.

Observatorii au concluzionat că votul a fost liber și corect, că nu au existat alte încălcări decât câteva probleme minore și că acestea au avut o influență mică sau deloc asupra exprimării voinței alegătorilor. Deși au existat puține comentarii directe de la observatori în mass-media sau pe rețelele de socializare, unul sau doi au făcut aprecieri mai generale. „Rusia uimește cu bogăția și profunzimea istoriei sale și cred că generația tânără ar trebui să-și amintească, să cunoască și să reflecteze asupra ei”, a spus Yasar Ahmadzai, de la Institutul de Pace din Afganistan.

Pe de altă parte, au existat acuzații răspândite de fraudă. Fizicianul Serghei Șpilkin, care a urmărit malpraxisul electoral în Rusia, a estimat că până la 22 de milioane de voturi au fost frauduloase, situația pe care a descris-o drept „fără precedent”. Janis Kluge, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, a spus că trucarea voturilor a fost „pur și simplu uluitoare”.

Kremlinul limitează supravegherea internațională a alegerilor din Rusia încă din anii 2000. Cu toate acestea, numărul observatorilor electorali sancționați de Kremlin a continuat să crească. Această fațadă de monitorizare pe tot parcursul procesului de vot permite guvernului rus să revendice un anumit nivel de legitimitate internațională. Kremlinul aprobă sau dezaprobă adesea anumite persoane în funcție de alinierea lor politică.

„Am văzut o listă aproape completă de experți străini care sunt aduși de-a valma în Rusia pentru a crea imaginea certificării internaționale pentru proceduri electorale destul de discutabile”, a scris Korotkov.

Extremismul politic al multor observatori sugerează că Kremlinul este deseori forțat să adune resturile de pe fundul butoiului. Printre contingentele expediate la Moscova în iulie anul trecut s-au numărat politicieni francezi de extremă dreapta ai Adunării Naționale (fostul Front Național), care au fost cazați preponderent în Crimeea. În afară de membrii AfD, delegația germană de extremă dreapta l-a inclus și pe Volker Chapke, șeful unui grup care pleda pentru restaurarea Prusiei, un stat abolit de Stalin și de Aliați în timpul războiului.

În timp ce guvernul rus spune că nu a finanțat călătoria, iar Ural Airlines nu a explicat dacă operează sau nu în baza unui contract guvernamental, în mod clar cineva a plătit. Airbus A321 a transportat grupul între Minsk și Moscova – și nu a fost deloc ieftină călătoria.

Totuși, unii dintre observatori erau membri ai Parlamentului European, care trebuie să raporteze finanțarea de către terți a cheltuielilor de călătorie sau cazare. Aceste încasări au arătat urme clare ale finanțării guvernului rus. Mai exact, un europarlamentar și membru al Adunării Naționale, Thierry Mariani, a prezentat o declarație prin care arată că Camera Civică Rusă (o instituție finanțată de stat descrisă drept „un consiliu guvernamental al societății civile”) îi plătise cheltuielile în timpul călătoriei. Mariani a stat la un Radisson din Moscova și la hotelul de cinci stele Crimea Breeze din Yalta.

Novaya Gazeta și Centrul Dossier au trimis în jur de 50 de solicitări, cerând experților din listă să explice cine i-a invitat, cine a plătit călătoria și dacă a fost compensată participarea, dar nu nimeni nu a răspuns.

Deși nu toți experții din acest grup special de monitorizare sunt „foarte” experți, unele figuri politice mai cunoscute sunt implicate în proiectele Kremlinului, în special politicienii eurosceptici atât din extrema dreaptă, cât și din extrema stângă, mai ales francezi și italieni. Liderii de extremă dreapta Marine Le Pen și Matteo Salvini, precum și personalități din extrema dreaptă germană AfD (Alternativă pentru Germania) au călătorit în Rusia. Observatorii din republicile separatiste controlate de Rusia (cum ar fi Abhazia sau Donbas) sau din regimurile autoritare prietenoase (Belarus, Venezuela și Tadjikistan) sunt, de asemenea, primite cu regularitate la Kremlin.🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here