Cercetători britanici: Poluarea aerului provoacă cancerul pulmonar

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra spun că au descoperit că poluarea aerului provoacă cancerul pulmonar, o descoperire care transformă complet înţelegerea modului în care apar tumorile, relatează BBC, potrivit News.ro.

Echipa de la Institutul Francis Crick din Londra a arătat că, în loc să provoace daune, poluarea aerului trezeşte celule vechi deteriorate. Unul dintre cei mai mari experţi ai lumii, profesorul Charles Swanton, a spus că descoperirea marchează ”o nouă eră”, iar acum va fi posibil să se dezvolte medicamente care să oprească formarea cancerului.

Descoperirile ar putea explica modul în care sute de substanţe care cauzează cancerul acţionează asupra organismului.

Viziunea clasică asupra cancerului începe cu o celulă sănătoasă. Ea dobândeşte din ce în ce mai multe mutaţii în codul său genetic sau ADN, până când ajunge la un punct critic. Apoi se transformă în cancer şi creşte incontrolabil.

Cu toatea acestea, există probleme cu această teorie: mutaţiile canceroase se găsesc în ţesuturile aparent sănătoase, iar multe substanţe despre care se ştie că provoacă cancer – inclusiv poluarea aerului – nu par să dăuneze ADN-ului oamenilor.

Cercetătorii au produs dovezi referitoare la o teorie distincă. Daunele sunt deja prezente în ADN-ul celulei noastre, acumulate pe măsură ce creştem şi îmbătrânim, dar există un element care trebuie să apese declanşatorul care cauzează de fapt cancerul.

Descoperirea a venit din explorarea motivului pentru care nefumătorii se îmbolnăvesc de cancer pulmonar. Majoritatea covârşitoare a cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, totuşi, unul din zece cazuri în Marea Britanie este cauzat de poluarea aerului.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Francis Crick s-au concentrat pe o formă de poluare numită particule în suspensie 2,5 (cunoscută sub numele de PM2,5), care este mult mai mică decât diametrul unui fir de păr uman.

Printr-o serie de experimente detaliate pe oameni şi animale, ei au făcut următoarele descoperiri:

  • Locurile cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului au avut mai multe cancere pulmonare care nu sunt cauzate de fumat;

 

  • Inhalarea particulelor în suspensie 2,5 duce la eliberarea unei alarme chimice – interleukina-1-beta – în plămâni. Acest lucru provoacă inflamaţie şi activează celulele din plămâni pentru a ajuta la repararea oricăror daune;

 

  • Dar aproximativ una din 600.000 de celule din plămânii unui bărbat de 50 de ani conţine deja mutaţii potenţial canceroase. Acestea sunt dobândite pe măsură ce îmbătrânim, dar par complet sănătoase până când sunt activate de alarma chimică şi devin canceroase.

În mod crucial, cercetătorii au reuşit să oprească formarea cancerului la şoarecii expuşi la poluarea aerului prin utilizarea unui medicament care blochează semnalul de alarmă. Rezultatele sunt o dublă descoperire, atât pentru înţelegerea impactului poluării aerului, cât şi a elementelor fundamentale ale modului în care ne îmbolnăvim de cancer.

Doctorul Emilia Lim a afirmat că oamenii care nu au fumat niciodată, dar au dezvoltat cancer pulmonar, de multe ori nu înţeleg cum s-a întâmplat acest lucru

”Este foarte, foarte important să le dai câteva indicii despre cum ar putea funcţiona acest lucru. Este extrem de important – 99% dintre oamenii din lume trăiesc în locuri în care poluarea aerului depăşeşte recomandările OMS, aşa că ne afectează într-adevăr pe toţi”, a subliniat ea.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că mutaţiile nu sunt întotdeauna suficiente pentru a provoca cancer, ci poate exista un element suplimentar.

Profesorul Swanton a spus că aceasta a fost cea mai emoţionantă descoperire pe care a găsit-o laboratorul său, deoarece ”regândeşte de fapt înţelegerea noastră despre modul în care sunt iniţiate tumorile”. El a precizat că va duce la o ”nouă eră” a prevenirii cancerului molecular.

Ideea de a lua o pastilă de blocare a cancerului dacă locuieşti într-o zonă puternic poluată nu este complet ireală. Medicii au testat deja un medicament cu interleukina-1-beta în cazul bolilor cardiovasculare şi au descoperit că reduce riscul dezvoltării cancerului pulmonar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here