Cercetătorii chinezi au găsit coronavirus „viu” pe ambalajul unor alimente congelate, dar spun că riscul de contaminare pentru consumatori este redus

Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a anunțat că a găsit urme de Covid-19 viabil pe exteriorul ambalajului de pește congelat, în orașul de coastă din estul țării Qingdao, fiind prima dată când coronavirusul „activ” a fost detectat pe mărfuri refrigerate, potrivit The Guardian.

Cercetătorii au făcut descoperirea în timp ce căutau sursa de infectare a unui grup recent depistat într-un spital din Qingdao.

CDC a declarat că nu au existat cazuri de consumatori care să contracteze virusul, iar un astfel de risc este scăzut. Totuși, unii rezidenți au început să solicite interzicerea temporară a importurilor de alimente congelate.

CDC a spus că dintr-un total de 2,98 milioane de probe de pe ambalaje alimentare, cercetătorii au găsit doar 22 de probe care au dat rezultate pozitive.

Anterior, urme genetice au fost găsite în probe de alimente congelate, dar niciun virus viu nu a fost izolat. „S-a confirmat că atingerea ambalajelor exterioare contaminate cu noul coronavirus poate provoca infecții„, a declarat agenția într-un comunicat postat pe site-ul său, fără a preciza de unde provine lotul de alimente congelate.

China, care până la focarul din Qingdao nu a înregistrat cazuri noi timp de 55 de zile, a fost una dintre puținele țări care a indicat o posibilă transmitere prin alimente congelate. Când Beijingul a avut un al doilea focar în iunie, după ce virusul a fost în mare măsură eradicat, oficialii au sugerat că noul val ar fi putut proveni de la o cantitate de somon importat.

În august, China a crescut cerințele de inspecție pentru importurile de produse congelate, după ce au fost găsite urme de virus pe aripile de pui congelate din Brazilia. De asemenea, au detectat virusul pe creveți și pe alte fructe de mare congelate provenite din importuri.

CDC nu a spus, totuși, că focarul din Qingdao a fost cauzat de ambalajul alimentelor congelate. Ancheta epidemiologică a stabilit că doi muncitori de la docuri, asimptomatici, ar fi sursa de infecție pentru 12 persoane care au ajuns la spital. Nu se știe dacă muncitorii au contractat virusul de pe ambalajele alimentelor congelate. Totuși, CDC i-a avertizat pe cei care manipulează produse congelate să nu intre în contact direct cu mărfurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here