Comisia Europeană le-a cerut miercuri guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene să folosească, pe bază voluntară, aplicaţii de detectare a persoanelor care au avut contact cu bolnavi de COVID-19 ca parte a eforturilor de a ridica restricţiile la frontieră şi de a relansa industria turismului şi călătoriilor în blocul comunitar, scrie Agerpres, care citează Reuters. Acest lucru a stârnit însă îngrijorări cu privire la posibile încălcări ale intimităţii şi la o supraveghere guvernamentală mult timp după încheierea crizei legate de coronavirus.

Ţările depun eforturi pentru dezvoltarea de aplicaţii de monitorizare a telefoanelor mobile, sperând că noua tehnologie pentru smartphone-uri ar putea ajuta la redeschiderea graniţelor – crucială pentru comerţ – fără declanşarea unui al doilea val al pandemiei.

Acest lucru a atras în schimb îngrijorări cu privire la posibile încălcări ale intimităţii şi la o supraveghere guvernamentală mult timp după încheierea crizei legate de coronavirus.

Aplicaţiile folosesc tehnologia Bluetooh, de wireless de rază scurtă, pentru a-i identifica pe cei care au intrat în contact cu persoane infectate cu virusul.

Comisia Europeană a încercat să aplaneze aceste temeri.

„Aplicaţiile de depistare trebuie să fie voluntare, transparente, temporare, sigure din punct de vedere cibernetic, să folosească date anonimizate, să se bazeze pe tehnologia Bluetooth şi să fie interoperabile transfrontalier, precum şi pentru diferitele sisteme de operare”, se arată într-un comunicat al CE.

Bruxellesul a emis de asemenea liniile directoare care să ajute companiile dezvoltatoare să creeze aplicaţii care sunt compatibile între ele şi funcţionează la nivelul întregii UE.

Printre prevederi se numără cerinţe minime ca aplicaţiile să comunice între ele pentru a le permite utilizatorilor să primească o alertă oriunde s-ar afla în UE şi în situaţii în care au fost în contact cu persoane infectate cu virusul.

Aplicaţiile ar trebui să le permită autorităţilor sanitare să informeze persoanele despre rezultatele la testele pentru COVID-19, să calculeze nivelul de risc la expunere al utilizatorilor şi să trimită alerte asupra acţiunilor ce ar trebuie urmate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here