Cetățean sud-corean, împușcat de armata nord-coreană

Foto: KCNA

Forţele nord-coreene au împuşcat mortal un sud-coreean ce lucra în pescuit şi a ajuns în apele teritoriale ale Phenianului după ce a dispărut de la bordul vasului cu care naviga, a anunţat joi Ministerul Apărării din Seul, calificând acest act ca „scandalos”, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Bărbatul de 47 de ani se afla la bordul unei nave care naviga în apropierea insulei Yeonpyeong de la graniţa de vest, a precizat ministerul într-un comunicat.

După analiza informaţiilor, armata sud-coreeană „a confirmat” că Nordul „a împuşcat un cetăţean sud-coreean găsit în apele teritoriale ale Coreii de Nord şi i-a incinerat corpul”.

„Avertizăm solemn Coreea de Nord că toate responsabilităţile legate de acest incident îi revin”, a adăugat armata.

Nu este încă clar de ce acest funcţionar a ajuns în apă.

Mass-media a relatat că încălţămintea sa a fost găsită la bordul navei de patrulare, sugerând că el ar fi vrut să dezerteze.

În iulie, un transfug nord-coreean, fugit în Sud în urmă cu trei ani, s-a întors în ţara sa reuşind să traverseze ilegal „linia de demarcaţie” ce serveşte ca graniţă cu Coreea de Sud.

Aceasta a determinat autorităţile nord-coreene să ordone închiderea oraşului Kaesong, situat la graniţă, de teama că el era purtător de coronavirus.

Comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, Robert Abrams, a declarat că autorităţile nord-coreene au ordonat să fie împuşcaţi cei care încearcă să intre în ţară din China, pentru a preveni o epidemie de coronavirus.

A fost creată o „zonă tampon” la graniţă, cu soldaţi ai forţelor speciale gata să tragă.

Phenianul a susţinut până acum că nu a înregistrat niciun caz de COVID-19 pe teritoriul său.

Coreea de Nord şi-a închis graniţele la sfârşitul lunii ianuarie, când epidemia exploda în China, impunând restricţii drastice populaţiei sale, mai ales izolarea strictă a mii de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here