VIDEO | În slujba britanicilor întreaga viaţă. Primul discurs către țară al Regelui Charles al III-lea

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Regele Charles al III-lea a promis, vineri, în primul său discurs către țară, să-i servească pe britanici întreaga sa viaţă, reluând angajamentul asumat de mama sa, Elisabeta a II-a, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Reînnoiesc în faţa voastră acest angajament de serviciu de-a lungul întregii vieţi„, a declarat Charles al III-lea în cadrul primei sale alocuţiuni ca suveran, potrivit Agerpres.

Primul discurs al lui Charles al III-lea către naţiune a prilejuit un omagiu vibrant către regina defunctă.

De-a lungul vieţii ei, Maiestatea sa Regina – iubita mea mamă – a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine şi familia sa, şi avem faţă de ea cea mai sinceră datorie pe care o familie o poate avea către mama sa„, a spus el.

Regele a spus că mama sa s-a angajat să-şi dedice viaţa „serviciului poporului ei” la împlinirea vârstei de 21 de ani, în 1947.

Asta a fost mai mult decât o promisiune: a fost un profund angajament personal care i-a definit întreaga viaţă. A făcut sacrificii pentru datorie„, a mai afirmat Charles al III-lea.

Dedicarea şi devotamentul său ca suverană nu au dat niciodată înapoi, în vremuri de schimbare şi de progres, în vremuri de bucurie şi sărbătoare şi în vremuri de tristeţe şi pierdere„, a arătat el.

Cum a făcut însăşi regina cu un devotament atât de indefectibil şi eu mă angajez solemn, de-a lungul timpului rămas pe care Dumnezeu mi-l acordă, să respect principiile constituţionale aflate în inima naţiunii noastre„, a mai spus regele.

Regele Charles al III-lea şi-a exprimat vineri, în prima sa alocuţiune televizată ca suveran, „dragostea” pentru fiul său Harry şi soţia Meghan, un gest semnificativ către cuplul care a avut o relaţie tensionată cu restul familiei regale, relatează agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres.

„Vreau de asemenea să-mi exprim dragostea pentru Harry şi Meghan în contextul în care ei continuă să-şi construiască viaţa în străinătate”, a spus suveranul, ale cărui relaţii cu fiul său mai mic s-au degradat foarte mult, potrivit presei britanice.

În acelaşi discurs, Charles le-a acordat vineri titlurile de prinţ şi prinţesă de Walles fiului său cel mare William şi nurorii sale Kate, dând mai departe titlurile pe care el şi răposata sa soţie Diana le-au deţinut.

„Cu Catherine alături de el, noii noştri prinţ şi prinţesă de Walles vor continua să inspire şi să conducă conversaţiile naţionale, ajutând la aducerea celor marginali în centru, acolo unde pot primi un ajutor vital”, a spus Charles al III-lea.

Charles, care a devenit prinţ de Walles în 1958, a devenit în mod automat rege la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, joi.

Ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here