China avertizează Norvegia ca nu cumva să mai „răsară” un Nobel pentru Pace precum cel primit de opozantul Lui Xiaobo

Liu Xiaobo. Foto: Flickr

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a pledat joi, la Oslo, pentru încheierea rapidă a unui acord de liber schimb între ţara sa şi Norvegia, dar a avertizat în legătură cu o eventuală acordare a Premiului Nobel pentru Pace opozanţilor Beijingului, transmite Agerpres, care citează AFP.

În 2010, atribuirea prestigiosului premiu, decernat de Comitetul Nobel de la Oslo, disidentului chinez încarcerat Liu Xiaobo a răcit relaţiile dintre China şi Norvegia, ducând la suspendarea discuţiilor, aflate în stadiu avansat, ce ar fi putut face din ţara nordică prima semnatară din Europa a unui acord cu gigantul asiatic.

Negocierile au fost reluate în 2017 după o reconciliere între cele două ţări.

„Având în vedere impactul COVID-19, finalizarea rapidă a negocierilor (privind un acord de liber schimb) între China şi Norvegia este de mare importanţă pentru comerţul şi relaţiile bilaterale”, a afirmat Wang Yi, într-o conferinţă de presă la Oslo, în cadrul unui turneu european.

„Cele două părţi trebuie să accelereze negocierile şi să le aducă la o încheiere rapidă”, a insistat el.

Întrebat în legătură cu nominalizarea la Premiul Nobel din acest an a „poporului din Hong Kong” de către o deputată norvegiană devenită între timp ministru, Wang a adresat un avertisment cu privire la orice ‘ingerinţă’.

„În trecut, astăzi şi în viitor, China va respinge ferm orice tentativă a cuiva de a utiliza Premiul Nobel pentru Pace pentru a se amesteca în afacerile sale interne”, a declarat Wang.

„Această poziţie a părţii chineze este solidă ca o stâncă şi nu vrem ca cineva să politizeze Premiul Nobel pentru Pace”, a adăugat el.

În aceeaşi conferinţă de presă, Wang a subliniat importanţa cooperării multilaterale şi rolul Norvegiei ca viitor membru nepermanent al Consiliul de Securitate al ONU.

Norvegia, unde Wang a fost întâmpinat de câteva zeci de protestatari, a fost a treia etapă, după Italia şi Olanda, a primului turneu întreprins de ministrul chinez de la declanşarea pandemiei. Şeful diplomaţiei de la Beijing mai este aşteptat în Franţa şi Germania. 

1 COMENTARIU

  1. Încă nu l-au împușcat ???… mai are curaj criminalul să vorbească??..ce crede scursura că poate impune politica lor comunistă în lume??… fuck You galbejitilor..!!!!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here