China critică o vizită a unui grup de parlamentari americani la Dalai Lama

Sursa foto: Hindustan Times

Un grup de parlamentari americani, printre care fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, a fost primit miercuri în India de Dalai Lama şi de guvernul tibetan în exil, atrăgându-şi criticile Beijingului, informează AFP, citată de Agerpres.

Grupul bipartizan, condus de Pelosi şi Michael McCaul, parlamentar republican din Congresul american, l-a vizitat pe liderul spiritual budist, în vârstă de 88 de ani, la domiciliul acestuia la Dharamsala, în nordul Indiei.

O întâlnire cu Dalai Lama este „cu adevărat o binecuvântare” şi „o onoare”, a declarat Pelosi într-un discurs susţinut în faţa unei mulţimi de tibetani şi retransmis de canalul guvernului în exil Tibet TV.

Congresul american a adoptat recent un text ce încurajează Beijingul să reia negocierile, întrerupte în 2010, cu liderii tibetani. Acest text ar urma să fie „semnat în curând” de preşedintele Joe Biden, a declarat Pelosi, potrivit căreia este vorba de „un mesaj adresat guvernului chinez, pentru a-i arăta că gândirea şi înţelegerea noastră asupra problemei libertăţii Tibetului sunt clare”.

Ambasada Chinei la New Delhi a criticat vizita, afirmând că Dalai Lama „nu este o figură religioasă pură, ci un exilat politic angajat în activităţi separatiste anti-chineze, sub acoperirea religiei”.

„Cerem urgent SUA să recunoască deplin natura separatistă anti-chineză” a grupului lui Dalai Lama, a scris purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei pe reţelele sociale.

China a anexat Tibetul în 1950. Mulţi exilaţi tibetani nutresc temerea că Beijingul va numi un succesor al lui Dalai Lama, pentru a-şi întări puterea asupra teritoriului tibetan din Himalaya.

Vietnamul se pregăteşte pentru prima vizită de stat a preşedintelui Vladimir Putin din ultimii zece ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here