Vietnamul se pregăteşte pentru prima vizită de stat a preşedintelui Vladimir Putin din ultimii zece ani

Sursa foto: VNA

Autorităţile din Vietnam se pregătesc miercuri să îl primească pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care, după vizita în Coreea de Nord, efectuează prima sa vizită de stat după mai bine de un deceniu în această ţară pe care o consideră un aliat istoric, transmite EFE, citată de Agerpres.

Potrivit presei de stat vietnameze, preşedintele Putin va ajunge miercuri la Hanoi şi va fi primit joi la Palatul Prezidenţial de principalele autorităţi ale ţării, inclusiv de secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, care, în luna martie, l-a invitat pe şeful statului rus să viziteze Vietnamul.

Preşedintele Vietnamului, To Lam, a declarat, luni, într-o întâlnire cu ambasadorul rus Ghenadii Bezdetko, că vizita preşedintelui Putin este o „o piatră de hotar importantă” şi că Vietnamul a considerat întotdeauna Rusia una din priorităţile sale de politică externă, a indicat ziarul Tuoi Tre.

Ultima vizită de stat în Vietnam a şefului statului rus a avut loc în 2013. Preşedintele Putin a mai fost în Vietnam şi în 2017, pentru a participa la summitul liderilor Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, care a avut loc în oraşul de coastă Danang.

Nu au fost făcute publice punctele de pe agenda discuţiilor celor doi lideri, deşi este de aşteptat ca aceştia să aprofundeze subiectul acordului de Parteneriat Strategic Cuprinzător, gradul maxim de relaţii diplomatice pentru Vietnam, care menţine acest nivel cu alte şase ţări, printre care China şi Statele Unite.

Vizita, al cărei anunţ a fost amânat până luni, deşi zvonurile circulau de câteva săptămâni bune, este trăită cu mare aşteptare în Vietnam, unde liderul rus se bucură de popularitate în rândul multor vietnamezi, în special al celor care au trăit vremurile grele ale războiului şi perioada postbelică, în care sprijinul sovietic s-a dovedit esenţial.

Vizita preşedintelui Putin vine la câteva zile după împlinirea a 30 de ani de la semnarea Tratatului privind Principiile Relaţiilor Amicale între cele două ţări, acord pe baza căruia au fost reluate relaţiile bilaterale după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Vicepreşedintele şi secretarul general al Asociaţiei de prietenie Vietnam-Rusia, Nguyen Dang Phat, a declarat miercuri pentru agenţia de presă vietnameză că această vizită reafirmă bunele relaţii dintre ambele ţări şi a reamintit că, într-un decret semnat anul trecut, preşedintele rus declară că Vietnamul reprezintă una dintre priorităţile Rusiei în Asia.

Putin şi Kim au semnat un acord de parteneriat strategic / Ce prevede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here