China denunță un atentat în nord-vestul Pakistanului. Cel puţin 13 morţi, inclusiv 9 chinezi

Foto: Twitter

Cel puţin 13 persoane – inclusiv nouă chinezi – au murit miercuri într-o explozie de origine încă necunoacută a unui autobuz, care s-a răsturnat apoi într-o râpă, în nord-vestul Pakistanului, potrivit unor surse din cadrul administraţiei şi poliţiei, relatează News.ro, care citează AFP.

La bordul vehculului se aflau ingineri, topografi şi personal chinez de mentenenţă care lucrează la construirea Barajului de la Dasu, în provincia Khyber Pakhtunkhwa.

”Din cauza exploziei, motorul a luat foc, vehiculul a căzut în râpă”, iar 13 persoane au murit, inclusiv nouă chinezi, a declarat AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial local din cadrul administraţiei.

Alţi 28 de chinezi au fost răniţi în accident, potrivit acestui oficial.

O sursă din cadrul poliţiei locale, care a cerut protecţia anonimatului, a confirmat incidentul, cauzat de o ”explozie puternică (a cărei) natură nu este cunoscută încă”.

”Un anumit proiect al unei întreprinderi chineze în Pakistan a fost vizat într-un atac, care a cauzat moartea unor cetăţeni chinezi”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Ambasada Chinei în Pakistan.

Ambasada îndeamnă toate societăţile chineze din Pakistan să-şi consolideze măsurile de securitate.

China s-a declarat miercuri ”bulversată” de explozia unui autocar în nord-vestul Pakistanului, soldat cu 13 morţi, dintre care nouă erau chinezi, şi îndeamnă la ”pedepsirea dură” a autorilor ”atentatului”.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze Zhao Lijian, întrebat despre incidentul din Pakistan, a ”condamnat atentatul”.

”China a cerut Pakistanului să facă lumină în acest caz, să aresteze autorii şi să-i pedepsească dur”, a declarat Zhao, care îndeamnă Islamabadul ”să protejeze serios” securitatea chinezilor în Pakistan.

Securitatea angajaţilor chinezi care muncesc în diverse proiecte de infrastructură în Pakistan este de mult timp un subiect de îngrijorare la Beijing, care a investit miliarde de dolari, în ultimii ani, în această ţară.

În aprilie, un atentat a vizat un hotel în care era cazat ambasadorul Chinei, în sud-vestul Pakistanului.

Acest atentat s-a soldat cu cel puţin patru morţi şi zeci de răniţi.

Pe de altă parte, Reuters scrie, citând ”mai multe surse”, că este vorba despre explozia unei bombe care viza vehculul, că între cei 13 morţi se află şi doi militari pakistanezi şi că bilanţul ar putea creşte.

Inspectorul general al poliţiei din Khyber-Paktunkhwa, Moazzam Jah Ansari, a confirmat moartea a şase chinezi, a doi militari pakistanezi şi altor doi civili.

”Autobuzul a căzut în râpă după explozie şi au avut loc pierderi grave. Un inginer chinez şi un militar au fost daţi dispăruţi. O operaţiune de salvare a fost lansată, iar întregul Guvern a fost mobilizat să salveze răniţii cu ambulanţa aeriană”, a declarat Reuters, sub protecţia anonimatului, un funcţionar pakistanez de rang înalt.

Imediat nu se ştia dacă explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv plasat în interiorul autobuzului sau la marginea drumului.

Un reprezentant al poliţiei a declarat Reuters că bilanţul a crescut la 13 morţi, inclusiv nouă chinezi şi doi militari pakistanezi.

Potrivit altui oficial, la bordul autobuzului se aflau aproximativ 30 de ingineri chinezi de la barajul Dasu, în Kohistan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here