China, furioasă. Beijingul acuză un avion american de spionaj de pătrundere în zona de excludere aeriană a armatei chineze

Un avion spion american a pătruns în zona de excludere aeriană a armatei chineze – folosită în exerciţii militare cu muniţie reală -, scrie presa chineză oficială, relatează AFP, potrivit News.ro.

Survolarea de către acest avion de recunoaştere de tip U2 a acestei zone, situate în nordul Chinei, încalcă regulile cu privire la securitate în vigoare între cele două ţări, scrie agenţia chineză oficială de presă China Nouă, care citează un oficial de Ministerul chinez al Apărării.

Acţiunea americană ar fi putut conduce uşor la erori de judecată şi chiar la accidente, scrie China Nouă, care cataloghează decizia americană drept o ”provocare evidentă”.

„China se opune ferm acestor acţiuni provocatoare şi a făcut demersuri solemne pe lângă Statele Unite”, scrie agenţia.

Furia autorităţilor chineze intervine într-un context tensionat între Statele Unite şi China, care se înfruntă în probleme militare, comerciale şi politice.

Forţele navale americane efectuează cu regularitate operaţiuni în apropiere de Taiwan şi în Marea Chinei de Sud, contestând astfel revendicări teritoriale ale Beijingului în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here