China îi cere lui Putin să înceteze cu ”ruleta rusească” de la Zaporojie

China a lansat un atac voalat la adresa Rusiei cu privire la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, pe fondul intensificării temerilor privind un accident care ar putea provoca un dezatru. 

Un înalt oficial chinez a declarat vineri la ONU că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav „cu consecințe ireversibile pentru ecosistemul și sănătatea publică a Ucrainei și a țărilor învecinate”.

Geng Shuang, reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, a cerut în mod clar tuturor părților implicate „să exercite o reținere maximă, să respecte cu strictețe legea internațională și să minimizeze riscul de accidente”, adăugând: „Nu trebuie să permitem tragediile nucleare de la Cernobîl și Fukushima. accidente de repetat.”

Pe lângă o urgență internațională de sănătate publică, un accident grav și eliberarea de radiații la centrală ar fi o altă lovitură pentru economia mondială, deja grav afectată de Covid-19 și criza energetică.

Avertismentul Chinei este semnificativ, deoarece este poate singura putere mondială cu influență reală asupra regimului Putin, relatează inews.

Avertismentul Chinei vine la doar câteva ore după un incident de la Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – când electricitatea a fost întreruptă ore în șir.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că bombardamentele rusești de joi au declanșat incendii în gropile de cenușă ale unei centrale electrice pe cărbune din apropiere, care a deconectat centrala Zaporojie de la rețeaua electrică. Un oficial rus a susținut, însă, că Ucraina ar fi de vină.

Generatoarele diesel de rezervă au asigurat alimentarea cu energie a centralei, vitală pentru sistemele de răcire și siguranță de acolo, a mai spus Zelenski.

El a cerut organismelor internaționale să acționeze mai rapid pentru a forța trupele ruse să părăsească zona.

Oleh Savitskyi, expert în politici energetice la Rețeaua ucraineană pentru climă, care a lucrat în Ministerul Energiei și Protecției Mediului din țară, a declarat pentru Bulletin of The Atomic Scientists (BOAS) că folosirea generatoarelor diesel de rezervă nu este suficientă.

„Rușii folosesc centrala nucleară Zaporojie ca bază militară, ar fi putut să fure motorina sau să o folosească pentru vehiculele lor. Nimeni nu știe cât de mult combustibil este disponibil”, a spus el.

„Aproape în fiecare zi are loc un nou incident la sau în apropierea centralei nucleare Zaporojie”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). „Nu ne putem permite să mai pierdem timp. Sunt hotărât să conduc personal o misiune a AIEA la centrală în următoarele zile pentru a ajuta la stabilizarea situației de securitate și securitate nucleară de acolo.”

Ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, a declarat pentru Financial Times că speră ca o delegație de experți AIEA și ONU să poată inspecta instalația la începutul lunii septembrie, subliniind totodată importanța unei misiuni internaționale pe termen lung.

Scrisoare către Biden

În Statele Unite, zeci de foști oficiali și experți au semnat o scrisoare prin care îl îndeamnă pe președintele Joe Biden să facă presiuni pentru acțiuni imediate pentru detensionarea situației de la Zaporojie.

În ciuda bombardamentelor repetate, un echipaj de operatori ucraineni continuă să conducă fabrica – de multe ori sub amenințarea armei și cu o teamă constantă – „pentru a se asigura că nu va exista un dezastru în genul celui de la Cernobîl”, a declarat unul dintre ei pentru Reuters.

Rod Ewing, profesor de securitate nucleară la Universitatea Stanford, a declarat pentru BOAS: „Nu se poate aștepta ca personalul de operare, ținut prizonier, să poată îndeplini standardul așteptat pentru funcționarea în siguranță a reactoarelor”.

Amintirea accidentului de la Cernobîl îi bântuie pe ucraineni 

Între timp, mulți ucraineni care au supraviețuit ororii dezastrului de la Cernobîl din 1986 se tem deja de ce e mai rău.

„Acum totul mi s-ar putea întâmpla din nou – dar și mai rău”, a declarat pentru Foreign Policy Volodimir Plashihin, un bărbat de 61 de ani, care a suferit complicații de sănătate legate de Cernobîl: „Cu greu pot explica frica cuiva care nu a experimentat niciodată asta. ”

Tablete de iod, care ajută la blocarea absorbției iodului radioactiv de către glanda tiroidă într-un accident nuclear, au fost eliberate în orașul Zaporojie, care se află la aproximativ 45 km de fabrică și rămâne sub control ucrainean.

Care ar fi motivele de speranță

Cu toate acestea, profesorul Robin Grimes de la Imperial College London, fost consilier științific șef în domeniul nuclear al Ministerului Apărării, a declarat pentru inews că există câteva motive de speranță.

„Este posibil ca personalul să fi luat măsuri speciale pentru a reduce riscurile. De aceea, cred că doar două dintre cele șase reactoare funcționează în prezent – ​​iar acestea au scăzut la 80%”, a spus el.

„Situația de acolo este foarte periculoasă. Darcei de la AIEA au vizitat acest loc și s-au asigurat că există sisteme de siguranță și de rezervă potrivite – după ce au învățat lecția de la Fukushima.”

El a adăugat că, luând în considerare toate aceste lucruri, o catastrofă ca aceea de la Cernobîl ar fi „extrem de puțin probabilă”, având în vedere designul uzinei Zaporojie.

Profesorul Grimes a mai precizat că, dacă sistemele de răcire ale centralei s-au defectat drastic și ar avea loc o topire, eliberarea de radiații va fi mai apropiată ca intensitate de cea observată după accidentul nuclear de la Fukushima din Japonia decât după cel de la Cernobîl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here