Igor Sechin, adjunctul de facto al lui Putin, a vizitat în secret Africa de Sud, la câteva zile după Blinken

Puternicul oligarh rus Igor Sechin, președinte și CEO al celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, deținută de stat, și despre care se crede că este „adjunctul de facto” al președintelui Vladimir Putin, a vizitat în secret Africa de Sud săptămâna trecută. Președintele Cyril Ramaphosa, prin purtătorul de cuvânt al său, susține că nu a avut cunoștință de vizită, dezvaluie Daily Maverick. Sechin a sosit în Africa de Sud la doar o zi după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, părăsise țara, după o vizită oficială în care s-a întâlnit cu Ramaphosa și cu ministrul Relațiilor Internaționale și Cooperării, Naledi Pandor.

Sechin, unul dintre oligarhii notorii ai Rusiei și sancționat pe scară largă de Occident, părea să fi venit în Africa de Sud în principal pentru o vacanță în Cape Town și în Parcul Național Kruger. Dar, în timp ce se afla în Cape Town, pe 15 august, a zburat pentru scurt timp spre aeroportul Lanseria, unde a petrecut puțin peste trei ore, în Gauteng, ceea ce a stârnit speculații considerabile.

A călătorit în Gauteng pentru a se întâlni cu înalți oficiali guvernamentali? Poate pentru a discuta despre tranzacții cu petrol? Purtătorul de cuvânt al președintelui Ramaphosa, Vincent Magwenya, a negat că cei doi bărbați s-ar fi întâlnit sau chiar că președintele ar fi știut că Igor Sechin se află în țară. Departamentul de Relații Internaționale a transmis toate întrebările Președinției.

Deputatul Lawrence McDonald susține că aeronava lui Sechin a zburat la Aeroportul Internațional Lanseria pe 15 august fără pasageri, doar pentru a alimenta, deoarece Compania Aeroporturi Africa de Sud (Acsa) a refuzat să o alimenteze în Cape Town din cauza sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

În orice caz, serviciile de informații din Africa de Sud ar fi trebuit să știe că cel mai apropiat prieten al lui Putin și al doilea cel mai puternic om din Rusia se afla în Africa de Sud. Putin și Sechin se știu de pe vremea când Putin era viceprimar al Sankt-Petersburgului în 1994, iar Sechin era șeful său de cabinet. Dacă serviciile secrete sud-africane ar fi știut că Sechin se află în Africa de Sud, ar fi fost o încălcare gravă a obligației de a nu informa înalții oficiali, dacă nu chiar și Ramaphosa.

Sechin a sosit în Africa de Sud la doar o zi după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a părăsit țara după o vizită oficială în care s-a întâlnit cu Ramaphosa și cu ministrul Relațiilor Internaționale și Cooperării, Naledi Pandor, pentru a prezida Dialogul Strategic dintre cele două țări. Problema războiului Rusiei împotriva Ucrainei a apărut de mai multe ori în aceste discuții. 

La un moment dat, Pandor l-a mustrat public pe Blinken pentru legislația trecută prin Congresul SUA, care ar pedepsi persoanele și companiile africane pentru că fac afaceri cu Rusia.

Cu toate acestea, surse diplomatice au spus că, așa cum stau lucrurile acum, sancțiunile SUA nu au avut efecte secundare. „Ei limitează afacerile cu Rusia, dar spre deosebire de sancțiunile noastre asupra Iranului, ei nu pedepsesc țările sau întreprinderile care fac afaceri cu Rusia”.

Rolul deputatului din Congresul Național African (ANC) Lawrence McDonald în vizita lui Sechin este și el dubios. El a scris pe Twitter pe 16 august – a doua zi după ce avionul lui Sechin a zburat din Cape Town la Lanseria și retur – că „Niciodată nu i se va refuza combustibilul unei aeronave rusești pe teritoriul Africii de Sud pe aeroporturile ACSA. Tocmai am oprit comportamentul ăla fără sens. Svetlana Medvedeva și RA-73455 @RosneftEN Îmi cer scuze în numele @ACSA și al Africii de Sud.”

 

RA-73455 este numărul de înregistrare al avionului B737 Boeing Business Jet cu care Sechin a zburat în Africa de Sud.

Svetlana Medvedeva este fosta primă doamnă a Rusiei, soția lui Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei din 2008 până în 2012. El a fost considerat pe scară largă ca un mandatar al lui Putin, care nu a putut candida din nou pentru președinte, deoarece finalizase deja două mandate.

News24 a raportat luna trecută că un avion privat Bombardier Global 5000 înregistrat pe numele Svetlanei Medvedeva a trebuit să-și devieze zborul de întoarcere de la Aeroportul Internațional Cape Town la Aeroportul Internațional Lanseria pe 6 iulie, deoarece operatorilor săi li s-a refuzat combustibilul de către furnizorii din Cape Town. Reporterul nu a putut confirma dacă Medvedeva însăși se afla în avion.

„Entuziast pasionat al aviației”

Mențiunea lui McDonald despre „RA-73455 @RosneftEN” este în mod clar o referire la aeronava lui Sechin. Daily Maverick a vorbit cu McDonald pentru a-l întreba cum s-a implicat în toată povestea. El a spus că este un pasionat de aviație și a devenit conștient de problemă după ce a urmărit problemele de alimentare cu combustibil a aeronavei Svetlanei Medvedeva și, de asemenea, a unui gigant rusesc Antonov An-24, căruia i s-a refuzat mai devreme alimentarea pe Aeroportul Internațional OR Tambo.

McDonald a spus că a urmărit zborul avionului Rosneft pe Flight Aware, o aplicație de urmărire a aeronavelor, și a observat că a zburat către Cape Town și apoi a trebuit să zboare spre Lanseria pe 15 august. El sunase la Lanseria, iar aeroportul confirmase că avionul trebuia să zboare spre Lanseria – care este un aeroport privat, nu condus de Acsa – pentru că i s-a refuzat combustibil în Cape Town.

McDonald a spus că a vorbit apoi cu Acsa și i s-a spus că un consorțiu BP-Shell a furnizat toate aeroporturile Acsa și a refuzat să alimenteze avionul Rosneft „ pentru că companiile lor din Marea Britanie le-au dat instrucțiuni să nu alimenteze aeronavele rusești. Și avioane iraniene.

„Nu are sens. Suntem o țară care crește. Avem nevoie de bani. Acești turiști ruși vin aici și cheltuiesc milioane”, a spus McDonald. Și a adăugat că, în calitate de membru al BRICS, SA nu ar trebui să propage „legi coloniale”.

McDonald a spus că l-a sunat pe directorul general al Acsa, Mpumi Mpofu, și i-a spus „trebuie să găsim o altă modalitate de a gestiona acest lucru”, iar ea a fost de acord că, în viitor, Acsa va alimenta aeronavele rusești cu combustibil de urgență din propriile stocuri „deci am câștigat. Nu trebuie să vă bazați pe BP și Shell etc.”

Relatarea lui diferă într-un punct important de ceea ce a aflat Daily Maverick, prin faptul că el spune că aeronava Rosneft a fost alimentată la Lanseria pe 15 august într-o călătorie specială din Cape Town, mai degrabă decât la Lanseria pe 19 august, înainte de a pleca din Africa de Sud.

McDonald a spus că nu știa că Sechin se afla la bord când avionul Rosneft a venit în Africa de Sud.

Sechin a intrat în Africa de Sud pe 12 august, aterzând pe Aeroportul Internațional Cape Town la aproximativ 10.30 cu un avion B737 Boeing Business Jet, RA-73455. În avion erau patru persoane cu el, dintre care cel puțin două se spune că sunt femei.

(…)Avionul lui Sechin a zburat de la Moscova în Arabia Saudită pe 11 august, realimentând pe Aeroportul Internațional Jomo Kenyatta din Kenya, pe 12 august, înainte de a ateriza pe Aeroportul Internațional Cape Town. Se pare că Sechin a fost în Africa de Sud în principal pentru o vacanță, deoarece avionul lui Sechin a zburat pe Aeroportul Internațional Kruger Mpumalanga pe 16 august, unde și-a petrecut două zile înainte de a pleca devreme în dimineața zilei de 19 august spre aeroportul Lanseria. După realimentare, Boeing-ul lui Sechin a părăsit țara și a aterizat în Seychelles în seara zilei de 19 august, apoi a zburat în Maldive a doua zi.

Anomalie: Sechin părea să-și fi întrerupt șederea în Cape Town cu o scurtă călătorie la Lanseria.

Două BMW-uri în așteptare

Boeing-ul lui Sechin a părăsit Cape Town chiar înainte de ora 6 dimineața pe 15 august și a aterizat în Lanseria la 7:20. Sechin și anturajul său au fost văzuți urcându-se în două BMW-uri care așteptau la Lanseria și au plecat în direcția Pretoria, scrie Daily Maverick.

În mod ciudat, avionul nu a fost alimentat în această etapă.

La 10.45, la puțin peste trei ore după ce avionul a aterizat în Lanseria, Sechin și anturajul său au plecat din nou spre Cape Town.

Orice au făcut în Gauteng, pare să fi fost scurt.

Avionul a plecat a doua zi spre Kruger International.

Se pare că avionul lui Sechin a folosit o companie terță parte din Emiratele Arabe Unite, Jetex, pentru a negocia plata combustibilului. Plățile pentru combustibil au provenit și din Emiratele Arabe Unite. În Africa de Sud, negocierile au fost gestionate de ExecuJet. Întrebările despre proprietatea luxemburgheză asupra ExecuJet sunt relevante aici.

Boeing-ul în care a zburat Sechin pare să aparțină sau să fi aparținut lui Rosneft. Toate datele privind proprietatea par să fi fost șterse din bazele de date online ale aviației.

Cu toate acestea, grupurile de aviație și tweet-ul lui McDonald par să susțină opinia că RA-73455 este un avion Rosneft. În prezent, este operat de UTair Aviation, o companie aeriană rusă. Dar RA-73455 nu este înregistrat pe lista de avioane a UTair, întărind suspiciunea că Rosneft încearcă să-și camufleze proprietatea.

O sursă a spus că sancțiunile Uniunii Europene trebuie să-l fi forțat pe Rosneft să reînregistreze avionul în Rusia sub UT air AOC, deoarece operează deja B737 și probabil că are experiența pentru a avea grijă de avioanele Boeing. Faptul că schema de culori a rămas aceeași pare să confirme acest lucru.

Ei au spus că numărul de coadă al lui Boeing era OE-IRF, care a fost gestionat în numele Rosneft. Aceeași aeronavă era acum RA-73455 cu o schemă de culori identică cu cea de când era înmatriculată în Austria.

În martie 2022, Bloomberg a raportat că Putin a tăiat constant aripile tuturor oligarhilor odată puternici – cu excepția lui Sechin.

„Este sigur să spunem că inițial nu a primit postul [ca șef al Rosneft] din cauza experienței sale în gestionarea companiilor energetice”, a scris Bloomberg. „Ca și Putin, Sechin este un fost agent de informații , iar președintele pur și simplu i-a dat Rosneft lui Sechin în 2004.

„Putin a înmulțit Rosneft prin detronarea fostului oligarh Mihail Hodorkovski și împărțirea activelor companiei sale, Yukos Oil, în Rosneft. Apoi l-a întemnițat pe Hodorkovski”.

Rosneft este a treia companie rusă ca mărime și a doua cea mai mare companie controlată de stat (după Gazprom).

Președintele consiliului său de administrație din 2017 până în 2022 a fost fostul cancelar german Gerhard Schröder, care a fost numit în consiliu în timp ce Rosneft era deja sancționat ca represalii pentru invazia Crimeei de către Rusia în 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here