Italia a fost dintotdeauna un trofeu geopolitic atrăgător de-a lungul veacurilor, datorită amplasării sale strategice, în mijlocul Mediteranei, bogăției sale și priceperii oamenilor săi. Acum este rândul puterii în ascensiune de astăzi, China, să caute să-și extindă influența acolo, scrie The Diplomat.

Anul trecut, Italia a semnat un memorandum cu China privind participarea acesteia din urmă la dezvoltarea rutelor comerciale. Italia a fost prima și, până acum, singura țară G-7 care a făcut acest lucru. Aflată în stagnare economică de mai mulți ani, Italia spera să aducă un stimulent atât de necesar relansării, prin afacerile cu China. Această mișcare a fost contestată de aliații occidentali ai Italiei și a fost de asemenea controversată pe plan intern, o parte a coaliției guvernamentale a vremii (Liga lombardă sau ”Lega Nord”, de dreapta, a lui Matteo Salvini) s-a opus acesteia. În final, însă, semnarea unui memorandum nu a adus Italiei mai multe contracte din China, în comparație cu alte țări care nu au făcut acest lucru – de exemplu, Franța.

În martie 2020 însă, Italia intră în criza coronavirusului. Începând cu 20 martie, boala a ucis mai mult de 3.400 de italieni (la această oră numărul morților a ajuns la 9.134 – n.r.), mai mult decât numărul deceselor înregistrat în China, unde pandemia a început la sfârșitul lui 2019. La începutul lunii martie, Italia a cerut ajutorul partenerilor săi din Uniunea Europeană. Niciun stat membru al UE nu a răspuns. În plus, Franța și Germania au impus interdicția exportului de măști de protecție. Mulți italieni se simt înșelați și umiliți de partenerii lor europeni.

Beijingul, însă, a răspuns rapid și a trimis 30 de tone de materiale medicale către Roma. Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a postat pe pagina sa de Facebook un videoclip despre sosirea aeronavei încărcate cu materiale. A fost un triumf al propagandei chineze: când Italia a avut nevoie de ajutor, Europa a dezertat, în timp ce Republica Populară Chineză a fost înfățișată ca un salvator al Italiei. 

Ulterior, Germania s-a angajat să ofere măști Italiei, dar era prea târziu. Povestea simplă din social media fusese deja pregătită: Uniunea Europeană a părăsit Italia, dar China a salvat-o. Di Maio a obținut capital politic în urma ajutorului chinez, pe care l-a legat de politica sa, dar și de pe urma convorbirii sale cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, pe 10 martie, cu două zile înainte de livrările de materiale din China.

În realitate, livrările au fost trimise prin acord între chinezi și Crucea Roșie italiană, așa cum se obișnuiește între sucursalele Crucii Roșii din diferite țări. Crucea Roșie Chineză a trimis, în contrapartidă pentru ajutorul primit de la Crucea Roșie italiană, cu doar o lună mai devreme, când Italia a trimis 18 tone de materiale către Wuhan. 

Discuția telefonică dintre Di Maio și Wang Yi nu a vizat donația Crucii Roșii, ci achiziționarea de către Italia a unei cantități mari de ventilatoare atât de necesare (dispozitive respiratorii artificiale) pentru unitățile de terapie intensivă. Mai multe țări europene au concurat între ele pentru a primi acest echipament mai întâi, iar Di Maio a pledat pe lângă Wang Yi pentru a pune Italia în fruntea listei. Ventilatoarele nu au fost livrate nici până în prezent.

Aparatul de propagandă chinez a profitat rapid de ocazie și a postat videoclipuri cu italieni recunoscători care lăudau China pentru generozitatea ei. Un videoclip arăta chiar italieni cântând imnul național al Chinei de pe balcoanele lor (a fost, totuși, un fals). Aceste videoclipuri au subtitrări chinezești și au fost realizate probabil pentru o audiență chineză. S-a raportat că locuitorii din Wuhan au refuzat să-și exprime recunoștința față de liderul chinez Xi Jinping pentru că a gestionat cu succes criza. Acum, cel puțin, autoritățile arătau că au lucrat bine peste hotare și că străinii le erau recunoscători.

Pe lângă prima livrare de material medical, care a aterizat la Roma pe 12 martie, China a trimis și o a doua tranșă, la Milano, pe 18 martie. Aceasta a fost trimisă de provinciile chineze, inclusiv Zhejiang, care are o mare comunitate de emigranți în Italia. Alte donații ale companiilor chineze au mers în regiuni și orașe italiene care găzduiesc sucursale din Italia.

Una dintre companiile în cauză este ZTE, care a donat 2.000 de măști pentru orașul L’Aquila, din centrul Italiei, unde ZTE conduce un centru comun de inovație și tehnologie 5G cu universitatea locală. În plus, Huawei s-a oferit să înființeze o rețea de cloud computing pentru a conecta spitalele italiene cu spitale din Wuhan – ceea ce ridică probleme grave pentru controlul infrastructurii critice și protecția datelor.

Datorită acestei acțiuni propagandistice, China, în Italia, nu mai este asociată cu originea pandemiei. Nu mai este învinovățită din cauza reglementării precare a piețelor agroalimentare și a suprimării informațiilor care ar fi putut contribui la eradicarea bolii într-un stadiu incipient al epidemiei. Propaganda online chineză a lucrat neobosit pentru a disocia, de China, noul coronavirus din Wuhan – unde a apărut pentru prima dată -, iar în Italia, efortul acesta a reușit în mare măsură. China este privită acum în Italia ca o țară care a furnizat ajutor concret atunci când a fost nevoie, în timp ce alți parteneri, mai apropiați din punct de vedere geografic, s-au comportat egoist și nu au oferit niciun ajutor, în ciuda retoricii solidarității europene.

Într-un recent dialog telefonic cu Giuseppe Conte, Xi Jinping a profitat de acest moment și a propus lansarea unui nou proiect intitulat „Drumul Mătăsii pentru sănătate”, pentru a merge împreună cu inițiativa Noul Drum al Mătăsii sau ”Belt and Road” (o strategie de dezvoltare globală adoptată de guvernul chinez în 2013 care implică dezvoltarea infrastructurii și investiții în aproape 70 de țări și organizații internaționale din Asia, Europa și Africa – n.r.). În cadrul acestei inițiative, China ar folosi lecțiile învățate în lupta sa de succes împotriva virusului și le-ar împărtăși partenerilor săi din întreaga lume. Întrucât pandemia este posibil să dureze încă câteva luni, în întreaga lume, și din moment ce o pandemie similară poate avea loc din nou, multe țări ar fi interesate.

Percepția în Italia este că autoritățile din China au reușit să învingă virusul într-un timp scurt datorită măsurilor riguroase și decisive pe care le-au adoptat. Italia este comparată nefavorabil cu China în acest sens. Implicit, guvernarea Chinei este admirată ca un sistem mai eficient care ajută la salvarea de vieți și la reducerea pierderilor economice în caz de urgență.

Pe de altă parte, China are planuri pentru Italia. Este interesată de porturile și infrastructura Italiei în legătură cu inițiativa Belt and Road: în alimentația de calitate, designul și potențialul turistic. În huburile sale de înaltă tehnologie precum L’Aquila, dar și în dezvoltarea tehnologiei 5G în țară. Este, de asemenea, un loc bun pentru a distruge unitatea occidentală și influența SUA. Ajutorul furnizat pe fondul pandemiei coronavirusului ar trebui să contribuie la întărirea relațiilor sino-italiene și să pregătească terenul pentru o sărbătoare adecvată a 50 de ani de relații diplomatice, în noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here