Cinci sute de tone de haine second-hand mucegăite, importate din Canada, găsite într-un depozit din Târgu Mureş

Cinci sute de tone de deşeuri din haine second-hand au fost găsite în urma unor percheziţii în Târgu Mureş. Hainele nu fuseseră curăţate sau dezinfectate şi aveau un miros puternic de mucegai. Verificările s-au făcut în baza unui dosar penal deschis de procurorii constănţeni. 

Anchetatorii au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Târgu Mureş, potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă.

În urma acestei activităţi, echipa care a efectuat percheziţiile a descoperit intr-un depozit aproximativ 500 tone haine declarate second-hand, murdare şi rupte, nefiind supuse procesului de curăţare, dezinfecţie si dezinsecţie. De asemenea, bunurile erau depozitate în condiţii insalubre, având un puternic miros de mucegai. 
Cu ocazia verificărilor preliminare s-a constatat faptul că bunurile aparţin unei societăţi comerciale care a desfăşurat activităţi de import de îmbrăcăminte second-hand din Canada începând cu anul 2004”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au stabilit că acestea sunt în fapt deşeuri inutilizabile şi nu pot fi comercializate pe teritoriul României, întrucât nu sunt respectate condiţiile legale de spălare, dezinfecţie, dezinsecţie şi depozitare.

Întreaga cantitate de deșeuri textile urmează să fie returnată către expeditor.

La raidul de joi de la Târgu Mureș au participat polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu şi comisari din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, sub coordonarea procurorului desemnat în acest caz de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Acţiunea a avut loc după descoperirea, în 11 ianuarie, a unor containere cu haine second hand în Portul Constanţa, potrivit News.ro.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Agenției Europene FRONTEX.
În data de 11 ianuarie, autorităţile au controlat în Portul Constanţa Sud Agigea trei containere încărcate cu haine second hand, stabilind că aestea urmau să fie importate din Canada de către o societate comercială din judeţul Mureş.
În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat că în containere se aflau încărcate 76.789 kilograme de îmbrăcăminte cu un grad avansat de uzură, nefiind supusă procesului de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here