Cine a tras în noi la Revoluție? O parte din muniția Securității nu a mai fost găsită niciodată

O nouă carte, „Trăgători și mistificatori”, publicată înainte de Crăciun, demonstrează cum vărsarea de sânge din timpul Revoluției a fost orchestrată de temuta Securitate, poliția politică a liderului comunist Nicolae Ceaușescu, și nu a fost, așa cum procurorii militari susțin, provocată de revoluționari.

Autorul principal al cărții, Andrei Ursu, este fiul disidentului Gheorghe Ursu, torturat și ucis de Securitate în închisoare, în anul 1985. Istoricul Mădălin Hodor și cercetătorul american Roland O’Nordasson sunt co-autorii cărții pe care o puteți găsi la editura Polirom. 

Cartea se bazează pe interviuri și documente care demonstrează că agenții Securității au împușcat mortal revoluționarii și soldații, după momentul în care Armata s-a alăturat demonstratarilor, în data de 22 decembrie.

Procurorii militari spun că cele 800 de decese de după ziua de 22 decembrie sunt rezultatul schimburilor de focuri dintre Armată și revoluționari armați, orchestrate pentru a ajuta Frontul Salvării Naționale și pe Ion Iliescu, care a ajuns la putere după fuga lui Nicolae Ceaușescu.

Publicația Balkan Insight l-a intervievat pe Andrei Ursu, care spune că „Securitatea nu a fost dezarmată în data de 22 decembrie, așa cum spun procurorii militari”.

Cartea scoate la iveală pentru prima dată documente care arată că Securitatea a predat Armatei majoritatea armelor din dotare abia în data de 4 ianuarie 1990.

Ursu spune că arsenalul Securității, unul „foarte vast și avansat”, este detaliat în carte. Armele erau de proveniență NATO și fuseseră gândite pentru război de gherilă urbană – arme scurte, ușor de ascuns în haine, și arme cu dispozitive de vedere pe timp de noapte. Numai Securitatea avea în dotare astfel de arme la acea vreme. Și tocmai acestea au fost armele folosite împotriva celor morți la Revoluție după fuga soților Ceaușescu.

Un alt detaliu important scos în evidență de documentarea pentru cartea „Trăgători și mistificatori” este legat de muniția folosită pentru aceste arme. „O parte din această muniție a dispărut”, a spus Ursu pentru Balkan Insight. Acesta a dezvăluit că din una dintre unitățile Securității lipseau 16.500 de gloanțe atunci când Armata a intrat în posesia muniției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here