Cine este George Simion, liderul extremiștilor de la AUR. Naționalism pe placul Rusiei

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a obținut un scor de peste 8%, potrivit datelor centralizate după numărarea a 95% dintre voturi, a fost fondat de George Simion, cunoscut ca inițiator al platformei ”Acțiunea 2012,” care militează pentru unirea cu Republica Moldova.

Printre ideile pentru care George Simion militează declarativ se numără și multe teme istorice sensibile din panoplia naționalistă clasică, dar modul lor de promovare, agresiv, conflictual și provocator, se mulează perfect pe tehnicile de manual ale destabilizării României, promovate de regimurile de la Kremlin, în ultima sută de ani. Un exemplu elocvent îl reprezintă confruntările de la Valea Uzului, pe care George Simion le-a inițiat și care au readus în memorie incidentele violente de la Târgu Mureș, din martie 1990.

Cuplarea temelor naționaliste cu protestele împotriva restricțiilor anti-COVID impuse de autorități și cu un discurs strident de apărare a ”libertății religioase,” de inspirație rusească par a confirma temerile că AUR este, dacă nu inițiat, cel puțin susținut de regimul Putin. Pe lângă susținerea fățișă pe care le-o acordă Sputnik, organul de propagandă al Rusiei, merită amintit că Moscova recunoaște deschis, de multă vreme, că este de acord cu unirea României cu Moldova, în termenii ei, care includ și abandonarea oficială a Transnistriei.

George Simion a candidat și ca independent la alegerile europarlamentare din 2019, sub sloganul „România Mare în Europa”. Pe 12 ianuarie 2019, politicianul a anunțat, la prezentarea candidaturii, că va aduce în atenția opiniei publice teme pe care el le considera de interes național: unirea Basarabiei cu România, protejarea drepturilor românilor din comunitățile istorice, sprijinirea romanilor din judetele Harghita si Covasna, valorificarea potentialului diasporei si contracararea a ceea ce el numeste „sistemul mafiot” care el considera ca blocheaza dezvoltarea Romaniei si a Republicii Moldova.

In octombrie 2016, George Simion, liderul marsului pentru unirea Basarabiei cu Romania, a fost retinut, dupa ce a incercat sa forteze cordonul de jandarmi. El a devenit un personaj controversat, banuit de simpatii politice si de jocuri electorale pe ambele maluri ale Prutului, noteaza Adevarul.

George Simion s-a nascut la Focsani, pe 21 septembrie 1986. A fost student al Facultatii de Administratie si Afaceri din cadrul Universitatii din Bucuresti, apoi s-a mutat la Iasi, unde a sustinut un masterat in istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

S-a remarcat ca lider al gruparii „Noii Golani”, care se voia a fi o continuare a miscarii de strada din 1990 din Piata Universitatii. Impreuna cu „Noii Golani”, George Simion a introdus mesajul „Basarabia e Romania” in randul galeriilor de fotbal.

In mai 2015, George Simion a fost declarat indezirabil pe o perioada de 5 ani in Republica Moldova, printr-o decizie a Biroului Migratie si Azil, fiind expulzat din tara. In septembrie 2015, Curtea de Apel din Chisinau a considerat ca nu exista motive pentru ca Simion sa fie declarat persona non-grata.

George Simion a fost una dintre cele mai vocale voci in disputa maghiaro-romana. El a fost implicat in confruntarile de la cimitirul din Valea Uzului, unde a condus protestarii nationalisti.

După anunțarea estimărilor exit-poll, după alegerile din 6 decembrie 2020, George Simion a declarat:

„Este o mare victorie pe care reusim sa o obtinem la un an de existenta a Aliantei pentru Unirea Romanilor. Se anunta a fi un rezultat foarte bun, am luat peste cele 500.000 de voturi pe care ni le-am propus si care ar trebui sa ne asigure intrarea in Parlament, daca tot procesul electoral se desfasoara asa cum trebuie. Felicitari sutelor de mii de sustinatori. (…) Este o viitoare victorie care va apartine. Este o victorie a neamului romanesc. (…) Nu o sa va dezamagim, nu o sa tradam, nu o sa intram, in niciuna din variante, in vreo coalitie de guvernare, suntem oamenii faptelor. Suntem oamenii care am promis ca nu vedem nicio diferenta intre partidele lui Klaus Iohannis si partidele lui Marcel Ciolacu.”

Potrivit acestuia, reprezentantii AUR care vor intra in Parlament vor vota fiecare initiativa „in interesul neamului romanesc”.

1 COMENTARIU

  1. Pai SRI si SIE in loc sa-si faca treaba si sa identifice miscarile Rusiei pe scena politica romaneasca sunt mai preocupate sa controleze PSD (vezi Ciolacu, Grindeanu, Tudose, etc. ) si PNL (vezi Rares Bogdan si altii). Asta tot de la deprofesionalizarea Romaniei vine. Pana si serviciile secrete au ajuns vai de mama lor. Tara asta se scufunda cu totul si avand in vedere ritmul in care pierdem populatie (demografii spun ca in 2100 vom avea sub 15 mil. de locuitori) sa nu ne miram daca in cateva decenii romana va fi doar un dialect pe meleagurile astea. Cu o diaspora de 5 mil. si care e in continua crestere, cu un segment de populatie in varsta si care dispare rapid mai ales in mediul rurale, visul parintilor natiei noastre se naruieste vazand cu ochii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here