Investigație RISE PROJECT despre Meleșcanu și Marian Enache. „CCR, amintiri din viitor”

  Inquam Photos / George Calin

  Teodor Meleșcanu și judecătorul Curții Constituționale Marian Enache sunt protagoniștii unei investigații Rise Project. Ce îi leagă pe cei doi? Un trecut plin de detalii semnificative.

  „Suntem în iunie 1998. Patru politicieni și un samsar imobiliar înființează o companie pe Șoseaua Cotroceni. Își împart acțiunile ei în mod egal și li se pierde urma în spatele hârtiilor. Un lanț solid de încredere îi leagă pe cei cinci. Dețin împreună și un partid politic, fondat în paralel cu firma și apărut dintr-o sciziune majoră a PDSR (actualul PSD). Și trec 21 de ani. Firma și partidul nu mai există azi, dar doi dintre întemeietori lucrează încă la stat. Unul e judecător la Curtea Constituțională, celălalt – președintele Senatului. Iar judecătorul trebuie să decidă dacă senatorul, adică fostul său asociat, ocupă legitim a doua funcție în stat”, scriu jurnaliștii în investigație.

  Redăm câteva extrase:

  Altfel spus, Teodor Meleșcanu (susținut de PSD în Senat) așteaptă înfrigurat verdictul lui Marian Enache (susținut de PSD la CCR).

  Când au înființat societatea (Millenium Trade Corporation), Meleșcanu era la primul său mandat de senator, ales în Prahova din partea PDSR. Fusese ministru de Externe în guvernul Văcăroiu (1992-1996), dar partidul intrase în opoziție. Firma a fost prima afacere în care politicianul s-a implicat formal.

  Și judecătorul Marian Enache era atunci deputat PDSR de Iași, după o ascensiune de zece ani prin toate structurile FSN. La Revoluție s-a autoproclamat lider al mișcărilor de stradă din Vaslui, deși anterior lucrase cu Securitatea. Numai că dosarul său de rețea nu se află în arhivă, iar CNSAS mai poate confirma azi doar că a existat, din urme colaterale. 

  30 de ani mai târziu, Marian Enache verifică alături de ceilalți opt colegi din plenul CCR dacă înlocuirea lui Tăriceanu cu Meleșcanu respectă Constituția, după ce un grup de 33 de senatori ALDE, PNL, PMP și UDMR au contestat mișcarea PSD.

  La orice altă instanță, Enache ar fi fost obligat să se recuze, dar la CCR nu există așa ceva. Judecătorii constituționali pot alege să nu se pronunțe în anumite spețe doar lipsind de la ședințele respective. Dar asta rămâne strict la latitudinea fiecăruia. 

  „Se consideră că, odată cu numirea la CCR, judecătorii renasc, nu mai au frați, nu mai au prieteni”, a observat avocata Elenina Nicuț, un avertizor tradițional asupra Curții.

  Marian Enache este totodată cel mai bine plătit de acolo. Încasează anual aproape 813.000 de lei (173.000 de euro) din salariul de judecător cumulat cu indemnizația de revoluționar și trei pensii (de stat, de avocat și cea specială, de parlamentar). Venitul său lunar depășește 15.000 de euro. 

  Enache s-a remarcat și primăvara trecută, când l-ar fi ajutat pe celebrul Florin Iordache să scrie sesizarea prin care a contestat la CCR completurile de trei judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) – a dezvăluit Victor Ponta. Cert e că Enache a votat și pentru admiterea ei, alături de cei trei colegi numiți de PSD plus cel al UDMR. Scor strâns: 5-4. 

  Sesizarea lui Iordache a fost depusă într-un moment stresant pentru Liviu Dragnea, cu o săptămână înainte ca acesta să aibă termen în dosarul angajărilor fictive la un astfel de complet ÎCCJ. CCR a amânat însă de cinci ori să se pronunțe, iar Dragnea a fost condamnat. 

  O lună mai târziu, Darius Vâlcov și familia Cosma de la PSD Prahova, două dintre motoarele propagandei anti-justiție din ultimii ani, au sărbătorit decizia CCR. Primeau astfel dreptul de a cere rejudecarea dosarelor complexe de corupție în care sunt condamnați de prima instanță.

  Boală subită

  Situația lui Meleșcanu trebuia să se tranșeze miercuri, pe 11 decembrie, dar s-a întâmplat ceva neprevăzut și s-a amânat pe joi. Adică, ieri. Când, tot așa, s-a mutat spre sfârșitul lui ianuarie. Oricum, din septembrie și pană acum există șapte amânări.

  Dar ce s-a întâmplat miercuri din senin? Marian Enache le-a transmis colegilor că se simte puțin rău și nu mai poate ajunge la ședință.

  Cu o seară înainte, marți, RISE îl rugase pe Teodor Meleșcanu să comenteze relația cu judecătorul constituțional. Nu mai ține legătura cu el, ne-a asigurat al doilea om în stat. Dar nu vede un conflict de interese?

  Enache n-a răspuns, dar n-a venit nici joi, iar CCR a amânat din nou pe motivul „imposibilității constituirii legale a completului de judecată”. Numai că, procedural, Curtea se poate pronunța fără să fie în formulă completă. Cvorumul legal presupune două treimi, deci poate lua decizii și când sunt prezenți doar șase din cei nouă judecători. Și-atunci?

  Cei opt judecători nu au putut ajunge zilele acestea la un verdict majoritar. Și dacă voturile sunt patru la patru, cel al lui Marian Enache ar fi fost decisiv. 

  Am încercat să vorbim și cu Valer Dorneanu, președintele CCR, despre contextul în care a lipsit Marian Enache, dar a fost greu: „Eu nu ofer consultații juridice. Toată lumea prezentă a ascultat, dar dumneavoastră văd că vreți să aflați din gura mea. Un judecător a fost bolnav și nu s-a prezentat. La revedere.” 

  CITIȚI AICI investigația integrală.

  1 COMENTARIU

  1. Jeguuuuri! Astia ingroapa Romania! Ne jefuiesc pe fata!
   Ceausescu a fost biet copul pe langa ei!
   Pedeapsa pt astia nu poate fi plutonul de executie. S-ar termina prea usor!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here