Mai multe persoane, printre care intelectuali, magistrați sau politicieni, au dat în judecată prezentatorii Antena 3 și postul de televiune și au solicitat daune uriașe. Unii dintre aceștia au câștigat definitiv procesele, având ca obiect daune delictuale, în alte cazuri dosarele sunt încă pe rolul instanțelor în diferite faze procesuale, scrie ziare.com.

Probabil cel mai celebru caz este al fostei șefe DNA, Laura Codruta Kovesi, în prezent șefa Parchetului European, care a câștigat suma de 300.000 lei cu titlu de daune morale.

Banii trebuie să fie plătiți, în solidar, de realizatorii TV Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică și de postul SC Antena 3. Decizia definitivă a fost dată pe 20 martie 2018.

Liiceanu, daune de 1.000 de euro

Filosoful Gabriel Liiceanu a câștigat marți, 2 februarie, procesul intentat realizatorului TV Mihai Gâdea și postului de televiziune Antena 3. El trebuie să primească daune morale de 1.000 de euro, conform sentinței judecătorești.

Decizia a fost dată în prima instanță de Tribunalul București și poate fi contestată cu apel. Este vorba de un proces de acțiune în răspundere delictuală, care a fost deschis de Liiceanu în noiembrie 2019.

Procesele cu Aliodor Manolea

Postul de televiziune Antena 3, Mihai Gâdea și Mugur Ciuvică trebuie să plătească, în solidar, suma de 10.000 de lei psihologului Aliodor Manolea, cu titlu de daune morale. Decizia nu este definitivă.

Sentința a fost dată de Tribunalul București pe 15 februarie, la capătul unui proces care a durat trei ani.

Nu este pentru prima dată când psihologul Aliodor Manolea, autorul conceptului „Flacăra violet”, câștigă un proces cu Antena 3, Gâdea și Ciuvică. Tribunalul București a decis, în decembrie 2015, că postul de televiziune și cei doi să-i plătească suma de 10.000 de euro.

Confuzia cu Liliana Badea

Postul Antena 3 trebuie să-i plătească unei femei, Liliana Badea, daune de 2.000 de lei, potrivit unei decizii date de Curtea de Apel București și menținute de Înalta Curte.
Fotografia femeii a fost folosită pentu a ilustra o știre cu Liliana Badea, fiica cea mică a fostului viceprim-ministru comunist Ion Dinca (supranumit „Teleagă”), soția omului de afaceri Nicolae Badea.

Liliana Badea a declarat instanței că, deși a scris pe facebook și i-a trimis e-mailuri realizatorului emisiunii, Mihai Gâdea, acesta nu i-a răspuns. În fata judecătorilor, Antena 3 a recunoscut că a primit cel puțin notificarea făcută de avocați. Femeia a mai declarat că nimeni de la Antena 3 nu a căutat-o vreodată pentru a remedia aceasta problemă și că ar fi luat fotografia de pe un site.

„Chiar dacă fotografia apelantei-reclamante mai fusese asociată într-un articol publicat anterior cu persoana care poartă același nume, jurnalistul care a realizat emisiunea ce face obiectul cererii de chemare în judecată era în continuare ținut de îndatorirea de a verifica corectitudinea acestei asocieri înainte de difuzare, mai ales că nu a indicat drept sursa articolul anterior pentru a supune informația unei judecați critice din partea telespectatorilor sub acest aspect, și ținând seama totodată de audiența intimatei-pârâte, ceea ce face că impactul potențial asupra publicului (inițiat de articolul de pe Internet) să fie mult amplificat,” motiva instanța.

Procesul cu Laszlo Tokes

Laszlo Tokes a câștigat în a doua instanță procesul de calomnie intentat unor foști șefi ai serviciilor secrete care l-au numit spion al Ungariei și l-au acuzat că a primit bani de la serviciile secrete ungare în perioada rezistenței sale la Timișoara.

Decizia a fost dată pe 6 decembrie 2019 de Curtea de Apel București sia fost contestată la Înalta Curte, conform portalului instanțelor.

„Sentința a revenit asupra hotărârii instanței de fond, care era defavorabilă lui Laszlo Tokes, acordandu-i daunele morale de 1 leu, suma ce trebuie plătita de Filip Teodorescu, fost locțiitor al comandantului serviciului de contraspionaj al Securității, împreună cu Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informații Externe (SIE), postul de televiziune Antena 3 și moderatorul sau, Mihai Gâdea, care au oferit spatiu celor doi foști șefi ai serviciilor secrete pentru a-și profera calomniile,” preciza, în decembrie 2019, biroul de presa al lui Tokes.

Batjocorirea unui scriitor

Un alt proces celebru este cel în care instanță a decis că realizatorul TV Mircea Badea și postul Antena3 trebuie să plătească daune morale în valoare de 25.000 de lei scriitorului Florin Toma. Motivul: Badea l-a jignit dur pe scriitor, într-o maniera care a depășit sfera pamfletului.

Sentință a fost dată în octombrie 2018 și este definitivă.

Totul a început pe 1 februarie 2016, atunci când Mircea Badea l-a jignit pe scriitorul Florin Toma în emisiunea „În gura presei”. Potrivit cererii de chemare în judecata, scriitorul a reclamat că realizatorul TV a avut mai multe formulări batjocoritoare și insultătoare la adresa sa.

Expresiile folosite au fost „…morsă incompetentă…, burdihan mare… operă de trei parale, la propriu… ochii înecați în osânză… Toma slutu’ și uratu’… Toma grosu’ și artagosu’…îl șterge la fund cu limba de matase…când scrii harnelile alea de le scrii… netalentat și prost…”. Alte aprecieri au vizat denigrarea operei lui Florin Toma, calitatea să de scriitor, finalmente fiind exprimate gesturi cu conotație sexuală.

„Adevăratul scop al emisiunii a fost de denigrare, de efectuare a unui atac la persoana și lezarea imaginii”, s-a plâns scritorul. Cererea lui Florin Toma adresata postului Antena 3 de a primi scuze și de a beneficia de un drept la replică a fost respinsă.

Diplomatul care a câștigat 5.000 de lei

Un alt caz mediatizat, aflat pe rolul instanțelor, este cel în care diplomatul Vlad Ionescu, fost director de cabinet al fostului ministru PDL de Externe Theodor Baconschi, se judecă cu Mihai Gâdea, Radu Tudor și Antena 3.

Diplomatul a fost acuzat că de cei doi că este „acoperit” și că a fraudat alegerile din 2009 în calitatea sa deținută atunci, de președinte al unei secții de votare din Paris.

În februarie 2018, Tribunalul București a decis că Mihai Gâdea și Antena 3 să-i plătească daune morale de 5.000 de lei. Cazul este pe rolul instanțelor, după ce Curtea de Apel București a decis rejudecarea unor cereri făcute de diplomatul Vlad Ionescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here