Cine sunt militarii ruși acuzați de SBU de implicare în bombardarea blocului din Dnipro. Cum au răspuns când s-au trezit luați la întrebări

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat, pe 16 ianuarie, că i-a identificat pe militarii ruși implicați în atacul cu rachete asupra orașului Dnipro. În 14 ianuarie, aici o rachetă  rusească de croazieră Kh-22 a lovit un bloc. Conform ultimului bilanț, 40 de persoane au fost ucise, printre care și trei copii, peste 70 de oameni au fost răniți, iar zeci de locatari încă sunt căutați printre dărâmături, notează Vajnîie istorii și Meduza.

Serviciul de informații ucrainean a enumerat numele a șase ruși care, în opinia sa, sunt responsabili pentru această crimă. Împotriva lor au fost deschise dosare penale în temeiul articolului privind încălcarea legilor și obiceiurilor războiului.

Cei șase ruși sunt:

  1. Comandantul regimentului 52 de aviație de bombardiere grele (unitatea militară 33310), colonelul Timoșin Oleg Evghenievici, născut la 21.06.1971 – foto stg. sus
  2. Comandantul detașamentului de aviație al regimentului 52 aviație de bombardiere grele, maior Ivanenko Alexei Sergheevici, născut la 02.08.1987 – foto dr. sus
  3. Șeful de stat major al escadronului de aviație al grupului de aviație, Golenkov Dmitri, născut la 09.01.1978 – foto centru sus
  4. Navigator al Regimentului 52 Aviație Bombardiere Grele, Grigoriev Denis Anatolievici, născut la 06.07.1982 – foto dr. jos
  5. Navigator al regimentului 52 aviație bombardiere grele, Nazîrov Dinar, născut la 07.03.1985 – foto centru jos
  6. Inginer de armament de aviație al regimentului 52 de bombardiere grele, Evghenii Poțeluev, născut la 16.06.1980 – foto stg. jos

Jurnaliştii de la „Vajnîie istorii” i-au contactat pe acești militari, mai notează Meduza, precizând totodată că regimentul lor de aviație este desfășurat în satul Șaikovka din regiunea Kaluga.

Aleksei Ivanenko, comandantul unui detașament de aviație al Regimentului 52 de Aviație pentru Bombardierele Grele, le-a spus reporterilor că nu urmărește știrile și nu este la curent cu ceea ce s-a întâmplat în Nipru: „M-am retras din armată acum trei ani, după ce m-am lovit la cap. M-am pensionat, acum sunt angajat în canalizare”. Întrebat despre dosarul penal deschis împotriva lui de către SBU, Ivanenko a răspuns: „Foarte bine, ar trebui să renunț acum?”

Navigatorul Dinar Nazirov s-a prezentat drept „pădurar în exploatări silvice”. „Nu vă plimbați prin pădurea mea și nu speriați veverițele”, a spus el, după care a închis.

Dmitri Golenkov, șeful de stat major al escadrilei de aviație a grupului de aviație, a recunoscut inițial implicarea sa în regiment, apoi a început să îl insulte pe jurnalistul de la „Vajnîie istorii”, justificând anexarea Crimeei și a altor teritorii ucrainene ocupate de armata rusă în timpul invaziei din 2022:

  • „Am spus că patru subiecți (regiuni – n.trad.) și Crimeea sunt ale noastre. Ce treabăare Ucraina? În general, nu mă ating de Ucraina. Ucraina este un alt stat independent… Ne bombardează teritoriul, Federația Rusă, regiunile Donețk, Herson, Zaporojie, bombardează Crimeea. De ce nu mă întrebi despre asta? <…> Dumneavoastră, fată, probabil sunteți din Ucraina. În Rusia, jurnaliştii nu pun astfel de întrebări. Jurnaliştii nu pun deloc întrebări.
  • Ce, sunt drept, *****, am apăsat pe buton sau stăteam în acest avion? <…> Crimeea este încă a noastră și tot restul este al nostru. Ce vrei de la noi?”

Pe fundalul conversației cu Golenkov s-a auzit periodic și vocea unui al doilea interlocutor care insera, de pildă, fraze precum: „De ce ea, pielea (aici cu sens peiorativ – n.trad.), vorbește cu mine în rusă? Dacă ești ucrainean, atunci vorbește ucraineană cu noi!”

Ceilalți militari nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor de la „Vajnîie istorii”.

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 324, 325 și 326

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here