Cioloș, menționat într-un cotidian ungar ca „antimaghiar”. Barna, pus alături de un europarlamentar care cere implicarea NATO împotriva Ungariei

Foto: Inquam Photos / George Calin

„Consiliul Diasporei Maghiare este îngrijorat din cauza fenomenului recent apărut, prin care unele partide politice ungare continuă să sprijine forţele politice din ţările vecine care neagă naţiunea şi drepturile minorităţilor naţionale”, se arată în Declaraţia finală adoptată la a IX-a şedinţă plenară a Consiliului Diasporei Maghiare, care a avut la Budapesta, relatează cotidianul Magyar Nemzet.

„Această viziune cu orizonturi înguste, extremist liberală este în contradicţie cu valorile şi interesele naţionale pan-maghiare”, menţionează Declaraţia finală.

În acest document, Consiliul Diasporei Maghiare a subliniat în mod special că aşteaptă de la partidele politice ungare ca acestea să susţină în ţările vecine partidele şi candidaţii care îi reprezintă pe maghiarii de aici.

Consiliul nu spune clar la care partide ungare se referă, dar este clar că este vorba, în primul rând, de formaţiunea Momentum, care a făcut campanie pentru partidele româneşti şi slovace în Transilvania, respectiv în Slovacia, împotriva formaţiuniilor politice maghiare de aici.

Unul din europarlamentarii partidului Momentum, Katalin Cseh, l-a susţinut pe candidatul USR-PLUS, Dan Barna, în cursa prezidenţială din România, împotriva lui Hunor Kelemen, un candidat maghiar cunoscut, precizează cotidianul ungar.

După cum se ştie, Dan Barna este suspectat de autorităţile române din cauză că a „făcut să dispară” aproximativ şase milioane de euro, bani primiţi de la UE, menționează Magyar Nemzet.

La o manifestare de campanie electorală organizată de alianţa USR-PLUS, Katalin Cseh nu s-a delimitat de activitatea antimaghiară desfăşurată anterior de preşedintele PLUS, Dacian Cioloş. Partidul liberal din Ungaria a procedat la fel şi în Slovacia.

Un alt europarlamentar al partidului Momentum, Anna Donáth, a declarat pe 7 noiembrie, la Komárno, la prezentarea în limba maghiară a programului partidului Progresiv Slovacia (PS) că, în opinia sa, „compatrioţii noştri din Slovacia pot fi maghiari, în timp ce sunt slovaci mândri”.

Altminteri, PS nu susţine autonomia maghiarilor din Slovacia şi consideră că este o problemă faptul că Partidul Comunităţii Maghiare din Slovacia întreţine relaţii strânse cu partidul de guvernământ din Budapesta.

Katalin Cseh, a solicitat Congresului SUA, în calitate de membru al delegaţiei americane a Parlamentului European, să intervină pentru ca autorităţile de la Washington să impună Budapestei respectarea anumitor norme de drept. Ba mai mult, în scrisoarea sa, Katalin Cseh a cerut în mod clar implicarea NATO împotriva Ungariei.

Sursa: Rador

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here