Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Citu, ministrul Finanțelor, a dat asigurări că sunt bani pentru pensii în buget, însă „gaura” pentru anul viitor este de 51 de miliarde de lei, notează ziare.com.

Aici vedeți incompetența și iresponsabilitatea criminală a PSD. Au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ pentru buget de 24 miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget.

Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB să faci rost de bani să plăteșți doar la pensii suplimentare. Știți cât e gaură pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape, au aprobat o lege fără sursă de finanțare, nu este asumată, este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră”, a spus Florin Cîțu, luni, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă Legea pensiilor poate fi suportată bugetar, el a replicat: „Știți foarte bine că lucrăm cu estimări pe partea de venituri. Deci am estimat veniturile necesare pentru a acoperi cheltuielile, așa cum era legislația în vigoare. Sunt în buget. Cheltuielile le știm, veniturile sunt estimate”.

Ministrul a mai spus că, într-un buget, evoluția cheltuielilor depinde de evoluția economică.

Evoluția cheltuielilor sau susținerea lor, pe termen mediu și lung, într-un buget, depind de evoluția economică și de execuția bugetară. De aceea, avem rectificare bugetară în timpul anului, pentru că în timpul anului se pot întâmplă lucruri. (…) Bugetul României pentru 2020 este construit pe legislația în vigoare. Acest lucru înseamnă că, astăzi, în buget, au fost alocate resursele pentru a plăti, așa cum este legislația, pensiile și salariile„, a mai declarat Florin Citu.

În ceea ce privește alocațiile, demnitarul a subliniat că, în prezent, nu există resursele necesare pentru dublarea lor.

Declarațiile ministrului vin după ce, cu o zi în urmă, premierul Ludovic Orban a afirmat că sunt prevăzuți bani la buget pentru majorarea pensiilor cu 40% din luna septembrie, dar nu este „100%” aplicarea acestei măsuri, deoarece „totul depinde de cum evoluează economia”.

Referitor la acest subiect, președintele Klaus Iohannis a precizat luni că „este o chestiune care va fi discutată și analizată de Guvern, dar dorința noastră este să creștem pensiile„.

Privind dublarea alocațiilor – amânată cu jumătate de an -, șeful statului a subliniat că „este foarte important că Guvernul să găsească resurse”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here