„Clanul Tortorici”. Arestări în masă într-o rețea mafiotă acuzată de deturnări de fonduri europene pentru agricultură

Poliţia italiană a anunţat miercuri că a dezmembrat o reţea a mafiei siciliene care a deturnat milioane de euro din fonduri europene pentru agricultură, informează Agerpres, care citează AFP.

Conform unui comunicat al parchetul din Messina, 94 de persoane au fost arestate în cursul dimineţii în cadrul unei operaţiuni împotriva unei asociaţii mafiote la Tortorici.

Printre cei arestaţi se numără doi şefi de familii mafiote, un notar, antreprenori şi funcţionari responsabili cu accesul la respectivele fonduri europene.

Conform poliţiei, 48 de persoane au fost încarcerate, iar restul au fost plasate în arest la domiciliu

10 milioane de euro deturnate

Din 2013, „mafia din Tortorici” – după numele unei localităţi din munţii Nebrodia din nord-estul Siciliei – a deturnat aproape 10 milioane de euro din fonduri europene, a relatat televiziunea publică Rai24.

Pentru a obţine finanţările europene, clanul revendica în mod fraudulos proprietatea unor terenuri care aparţineau, în realitate, regiunii şi consiliilor locale.

Operaţiunea miza pe complicitatea unor angajaţi ai unei agenţii publice responsabile cu distribuirea subvenţiilor agricole europene, precum şi ai unor centre de asistenţă pentru agricultorii care solicită astfel de fonduri.

În actul de acuzare, judecătorul Sergio Matroeni notează că escrocheria se baza pe sprijinul unor funcţionari ce dispuneau de „cunoştinţele necesare pentru a face ca Mafia să ajungă până în centrul nervos al sistemului de finanţare publică” şi pentru a exploata deficienţele unui control lax. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here