CNN: Dronele iraniene par să conţină explozibili modificaţi, concepuţi pentru a provoca daune maxime infrastructurii ucrainene

Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca cât mai multe daune ţintelor de infrastructură vizate în Ucraina, potrivit unui raport de investigaţie obţinut în exclusivitate de CNN, citat de News.ro.

Iranul a furnizat Rusiei sute de drone pentru a le folosi în războiul său din Ucraina, multe dintre acestea vizând reţeaua electrică şi instalaţiile energetice din Ucraina. Atacurile cu drone, precum şi cele cu rachete ruseşti, au lăsat civilii ucraineni din întreaga ţară fără căldură, electricitate sau apă curentă în timpul lunilor geroase de iarnă.

Un focos neexplodat recuperat de la o dronă iraniană Shahed-131, găsită în regiunea Odesa în octombrie 2022, a fost examinat luna trecută de organizaţia de investigaţie Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Marea Britanie, împreună experţii din armata ucraineană. CAR a furnizat concluziile sale în premieră pentru CNN.

Alcătuirea focosului ajută la explicarea modului în care atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene din ultimele luni s-au dovedit atât de eficiente.

Analiştii grupului cred că focoasele, care măsoară puţin sub un metru şi jumătate, au fost modificate în grabă, aplicându-li-se straturi – prost montate – de zeci de fragmente mici de metal care, la impact, se împrăştie pe o rază mare. Pe lângă aceste adăugiri metalice, în jurul circumferinţei focosului există şi 18 „încărcături” mai mici care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge blindajul şi pot crea un fel de efect exploziv de tip „360 de grade”, în toate direcţiile.

 

Foto: CAR via CNN
Foto: News.ro/CAR via CNN

Aceste elemente adăugate maximizează, în esenţă, capacitatea focosului de a produce avarii la ţinte precum centrale electrice, reţele de distribuţie, linii de transmisie şi transformatoare mari, de mare putere. De asemenea, ele îngreunează substanţial eforturile de reparare.

„Este ca şi cum s-ar fi uitat la focosul terminat şi ar fi spus: cum putem face acest obiect şi mai distructiv?”, a declarat Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care au examinat focosul.

În schimb, ogivele care vizează obiective de pe câmpul de luptă, cum ar fi tancurile sau piesele de artilerie, ar putea fi proiectate diferit, a explicat Spleeters, cu o încărcătură frontală, care este folosită pentru ţinte mai concentrate. Focosul examinat de CAR, însă, are un efect de încărcătură radială, ceea ce poate avea ca rezultat o zonă de impact mai mare.

CNN a relatat anterior că s-a constatat că dronele de fabricaţie iraniană folosite în Ucraina conţineau o cantitate semnificativă de componente americane şi occidentale, ceea ce a determinat administraţia Biden să investigheze modul în care tehnologia de fabricaţie americană ajunge în componenţa acestor arme.

Spleeters a declarat pentru CNN că examinarea focosului Shahed-131 – ale cărui componente nu au fost niciodată făcute publice până acum – i-a ajutat pe analişti să înţeleagă mai bine modul în care Iranul şi-a fabricat dronele.

„Existau multe speculaţii că aceşti explozibili erau foarte rudimentari, ieftini şi simpli”, a spus el. „Dar dacă ne uităm la focos, este clar că s-au gândit destul de mult, pentru a se asigura că poate provoca cât mai multe daune infrastructurii, pe o rază mare”, a explicat expertul.

Luna trecută, Institutul pentru Studiul Războiului a constatat că forţele ruseşti au devenit din ce în ce mai dependente de drone în campania lor împotriva infrastructurii critice ucrainene – atât de mult încât stocul lor de drone se epuizează deja, la doar câteva luni după ce Iranul a început să le trimită. Ca urmare, Rusia şi Iranul au convenit să înfiinţeze o unitate de producţie de drone în interiorul Rusiei, ceea ce, potrivit oficialilor occidentali, va permite Rusiei să îşi refacă rezervele mai rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here