Giorgia Meloni, supărată că nu a fost invitată și ea la întâlnirea cu Zelenski de la Paris

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni a apreciat joi drept „inoportună” invitaţia adresată de preşedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski de a veni miercuri la Paris, informează AFP şi ANSA.

Întrebată despre oportunitatea vizitei efectuate la Washington la începutul săptămânii de către miniştrii economiei francez şi german, Meloni a răspuns, la sosirea sa la summitul UE de la Bruxelles: „Invitaţia de ieri adresată (de Macron) lui Zelenski mi s-a părut mai inoportună, pentru că eu cred că forţa noastră în această poveste este unitatea”.

„Înţeleg problemele de politică internă, faptul de a privilegia propriile opinii publice interne, însă există momente când a privilegia aceste opinii riscă să nu fie favorabile cauzei (comune) şi mi se pare că tocmai astfel au stat lucrurile în acest caz”, cu vizita de miercuri, la Paris, a lui Zelenski, care a avut o întrevedere la Palatul Elysee şi cu Olaf Scholz, cancelarul federal german.

Potrivit mass-media italiene, Meloni nu a văzut cu ochi buni faptul că nu a fost invitată la acest dineu, miercuri seara, la care s-au întâlnit Macron, Zelenski şi Scholz.

Preşedintele francez şi şefa guvernului italian au relaţii mai degrabă tensionate, în special în problema migranţilor.

Întrebat despre aceste declaraţii ale Giorgiei Meloni, Macron a răspuns: „Nu am ce să comentez”. „Am vrut să-l primesc, pe preşedintele Zelenski, alături de cancelarul (federal german) Scholz, cred că nu ne-am depăşit atribuţiile (…). Cred de asemenea că preşedintele Zelenski este cel care trebuie să aprecieze formatele (de întâlniri) pe care le alege”, a adăugat preşedintele francez.

„Ceea ce contează este să fim în mod colectiv eficace şi să avem o strategie ce permite să se ajungă la o pace durabilă, adică la o pace ce respectă Ucraina în drepturile şi frontierele sale, o pace care să fie respectuoasă faţă de justiţie, date fiind crimele ce au fost comise, şi o pace ce permite construirea unui cadru securitar durabil pentru Europa noastră”, a conchis Macron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here