Colonia financiară a Rusiei din inima Balcanilor de Vest

Foto: katehon.com

Pe 4 decembrie, președintele rus Vladimir Putin l-a primit la malul Mării Negre, în stațiunea Soci, pe omologul său de la Belgrad, Aleksandar Vucic. Întâlnirea a venit pe fondul unui scandal de spionaj între cele două țări. Anterior, presa preconizase o discuție cu scântei între cei doi lideri de stat. Însă nu doar că s-a petrecut opusul, dar liderul rus a oferit în conferința comună de presă o listă de detalii din care Serbia, aliata Moscovei în tectonica explozivă a Balcanilor de Vest, se desprinde ca o colonie financiară a Rusiei.

La finalul lunii noiembrie, Aleksandar Vucic confirma că membri ai serviciilor ruse de informaţii au abordat din 2017 mai mulţi responsabili militari sârbi, unul dintre aceştia înmânând „de trei ori” bani surselor sale. Şeful statului sârb se adresase presei la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională, convocată după difuzarea în presa locală a unei înregistrări video punând în cauză în ofiţer rus.

Acesta din urmă fusese filmat la Zemun, la periferia Belgradului, în timp ce înmâna unui bărbat o pungă de plastic cu un plic conţinând bani. Aleksandar Vucic prezentase identitatea agentului rus: locotenent-colonelul Gheorghi Kleban se întâlnit cu un locotenent-colonel sârb în retragere, ale cărui iniţiale erau Z.K. Întâlnirea de taină se petrecuse pe 24 decembrie 2018.

Câteva săptămâni mai târziu, scandalul este mort și îngropat. Liderul de la Belgrad a apărut radios la Soci, unde a fost întâmpinat de un panou electronic pe care scria „Frați pe vecie”.

Gazprom, călare pe Serbia

„Aș dori să subliniez cooperarea dintre Rusia și Serbia, care este un parteneriat cu adevărat strategic în toate domeniile. Menținem continuu un dialog politic intens. Președintele Serbiei și cu mine ținem mereu legătura”, a deschis Putin conferința de presă.

După care, liderul rus a enumerat o listă de investiții strategice făcute de Rusia în societatea sârbă, precizând că volumul investițional rusesc în economia Serbiei depășește 4 miliarde de dolari. Printre cei mai mari investitori se numără gigantul Gazprom, arma de șantaj a Kremlinului în „diplomația gazului”. Compania a pompat 3 miliarde de dolari în filiala sa din Serbia – Nafta Industrija Srbije, și intenționează să injecteze încă o investiție de 1,4 miliarde de dolari până în 2025. Serbia, de altfel, este dependentă de gazul rusesc, Gazprom fiind cel mai mare distribuitor de gaze de pe piața sârbă.

„Serbia participă acum la construcția unui sistem de tranzit de gaze care extinde TurkStream printr-o conductă la nivel suprateran în sudul Europei. Montarea conductei în Serbia va fi finalizată în următoarele săptămâni”, a precizat Vladimir Putin.

Căile Ferate Ruse

Un alt pol investițional rusesc se află în sectorul infrastructurii de transport – în special segmentul feroviar, unde Căile Ferate Ruse ajută la modernizarea căilor ferate sârbe. În octombrie, Guvernul de la Belgrad a semnat un contract de împrumut cu Rusia, obținând 192 de milioane de dolari pentru trei proiecte feroviare, dintre care cel mai important este linia feroviară care leagă Belgrad de Budapesta. O parte din bani se va duce și spre construirea infrastructurii electrice pe tronsonul Stara Pazova-Novi Sad.

„Rusia oferă asistență pentru modernizarea flotei de aeronave ale Air Serbia, compania aeriană națională a Serbiei. Suntem pregătiți să furnizăm avioane fabricate în Rusia și să înființăm un centru regional de întreținere pentru aeronave ruse pe aeroportul din Belgrad”, a precizat președintele rus.

Rusia are o ancoră aruncată și în sectorul bancar sârb, prin intermediul Sberbank, precum și pe piața asigurărilor, prin SOGAZ.

Arme, arme, arme

„Rusia și Serbia dezvoltă cooperarea în domeniile tehnico-militare, sprijinind angajamentul Serbiei față de neutralitatea politico-militară. Rusia ajută Serbia să-și dezvolte capacitatea de apărare. Companiile rusești din industria de apărare furnizează partenerilor sârbi arme moderne și au stabilit o cooperare strânsă de producție cu aceștia”, a precizat Putin.

În iulie, Rusia a donat Serbiei 10 vehicule blindate, adăugându-se altor livrări de tehnică militară, precum 6 avioane de vânătoare MiG-29, 30 de tancuri și 30 de blindate.

În noiembrie, Belgradul își anunțase intenția de-a cumpăra sistemul rusesc de rachete S-400, însă după criticile primite din partea partenerilor occidentali, Aleksandar Vucic a anunțat că Serbia se va opri din achizițiile de armament.

2 COMENTARII

  1. Deci, Putin se intinde in Serbia, de-acolo in Ungaria, cu totalul acord al lui Viktor Orban, iar Romania mai are putin si este inconjurata de rusi. Evident ca Sua, in aceste conditii, isi consolideaza parteneriatele strategice cu Romania, ba poate chiar mai face o baza militara, in afara de cele existente deja. In mod normal, daca tot suntem bagati in treaba asta, Sua ar trebui implicata in mod solid in ridicarea economica a tarii, insa am vaga impresie ca vin aici doar sa suga, nu sa construiasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here