TO VIMA: OECD, Bruxelles-ul şi realitatea

Sursa: Facebook

„Perspectivele globale devin din ce în ce mai fragile şi incerte”. Această frază a economiştilor ar putea suna ca un clişeu într-o lume în care aproape că ne-am obişnuit atât de mult să auzim cuvântul „război”. Şi totuşi în spatele acestor câtorva cuvinte care sunt concluzia raportului de acum două zile a OECD cu privire la mersul economiilor dezvoltate din lume se ascund riscuri care vor costa vieţi şi vor aduce mai multă sărăcie şi şomaj.

În Golful Persic trăim de ceva luni războiul dronelor – a început cu doborârea unei drone de urmărire din Iran, a continutat cu represaliile lui Trump şi a ajuns la al treilea act, pe care nimeni nu-l aştepta, şi anume la atacul nimicitor asupra instalaţiilor Aramco în Arabia Saudită.

Sunt însă economiile afectate doar de acest lucru, din cauza petrolului?

În mod sigur nu, mai înainte a fost războiul tarifelor, cunoscut şi ca războiul comercial SUA-China, care a zguduit comerţul mondial şi a pus la îndoială dogma globalizării pe care Occidentul a slujit-o cu credinţă şi cu toate forţele în ultimii 30 de ani (după căderea Zidului Berlinului), o perioadă cunoscută drept „a treia fază a globalizării”.

Şi toate acestea s-au adăugat la rana (încă) deschisă a ameninţărilor terorismului, a Siriei doborâte la pământ şi a crizei complexe şi multiple pe care o trăieşte Turcia lui Tayyip Erdogan.

În acest context, nou-aleasa conducere a Uniunii Europene doreşte să protejeze…. „modul european de viaţă”. Este sigur este că titlul ales de Comisie pentru vicepreşedintele său din partea Greciei nu s-a dorit un clişeu. A arătat însă cât de departe este Bruxelles-ul de realitate. O realitate care arată că Zona Euro este în pragul recesiunii în ciuda artileriei grele puse în funcţiune de Mario Draghi.

Dacă depăşim limba de lemn, bine ar fi să înţelegem că trăim într-o lume în care un şoc îl aduce pe altul. Să nu mergem prea departe, dar închipuiţi-vă ce se poate întâmpla dacă s-ar prăbuşi brusc economia britanică cea care în ultimii trei ani după referendumul pentru Brexit nu a reuşit să-şi găsească un nou sine.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here