Comisia Europeană aprobă preluarea companiei-mamă a Pro TV de către oligarhul Petr Kellner, pionul Chinei în Cehia

Comisia Europeană a dat undă verde tranzacției prin care PFF Group, deținut de cel mai bogat om din Cehia, oligarhul Petr Kellner, curea de legătură a comuniștilor de la Beijing în Europa Centrală, cumpără pachetul majoritar al Central European Media Enterprises (CME) de la gigantul american AT&T. CME este, de asemenea, compania-mamă a PRO TV.

Universul.net a scris în repetate rânduri despre legăturile lui Petr Kellner în China și Rusia.

Cine este Petr Kellner

CV-ul de business al miliardarului vine la pachet și cu unele aspecte dubioase, în special pe „meridian rusesc”.

Kellner are deja o ancoră aruncată în economia românească, prin intermediul fondului său de investiții PFF Group, în principal în domeniul imobiliar. Fondul a cumpărat sediul ING Bank şi complexul Metropolis Center, ambele din Bucureşti.

Dar debutul său în România a avut loc în 2006, când miliardarul a intrat în acţionariatul băncii Romexterra, controlată pe atunci de Sorin Ovidiu Vântu, indirect, prin Liviu Luca, șeful sindicatelor din Petrom. Petr Kellner a făcut afaceri și cu Ovidiu Tender, la începutul anilor 2000, când a deținut un pachet majoritar de 71% în compania de asigurări Ardaf.

În Cehia, magnatul se numără printre „patricienii” din cercul intim al președinelui Milos Zeman, una dintre goarnele Kremlinului din Grupul de la Vișegrad, a cărui ascensiune la șefia statului a fost propulsată de fondurile companiei Lukoil.

Potrivit relatărilor din presa cehă, noul patron al Pro TV, Petr Kellner nu a debutat în afaceri de pe pozițiile vitrege ale unui anonim, ci pe un teren gata bătătorit de tatăl său, Josef Kellner, bănuit a fi în anii comunismului cehoslovac „păpușarul” de la Moscova al COMECON (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), grupul de cooperare economică din blocul sovietic, cuplat imediat după 1990 la pârghiile principale ale privatizărilor din Cehia. Alte voci susțin că tatăl său ar fi fost, de fapt, doar un simplu ospătar. Mai există și varianta că Josef Kellner ar fi lucrat într-un institut de cercetare.

Potrivit OSW, Petr Kellner se află și printre oamenii de afaceri care în ultimii ani au făcut un lobby intens la Praga pentru întărirea relațiile comerciale cu Rusia și China. De altfel, Kellner este finanțatorul a două echipe de fotbal din China: Beijing Sinobo Guoan F.C. și Tianjin TEDA F.C.

Legăturile dintre Kellner și China

Din 2014, președintele ceh Milos Zeman a vizitat de patru ori China cu diverse interese economice, iar beneficiarul tuturor acestor deplasări a fost Petr Kellner. La ora actuală, 55% din valoarea creditelor acordate de Home Credit provin de pe piața chineză, subliniază OSW.

În 2016, în capitala Cehiei a avut loc un incident în timpul unei vizite efectuate de președintele chinez Xi Jinping. Forțele de ordine au intervenit, folosind forța brută, împotriva unor manifestanți care se adunaseră ca steaguri ale Taiwanului și Tibetului pentru a-l huidui pe liderul de la Beijing în momentul în care limuzina sa se îndrepta spre Castelul din Praga, în care se află reședința prezidențială. În bătaia generală izbucnită s-au avântat și chinezi veniți să îl aplaude pe Xi Jinping.

După „curățarea” drumului și blocarea altor artere, convoiul prezidențial s-a îndreptat spre Castel pe Str. Evropska.

Cine a avut puterea de decizie în acest caz? Petr Kellner, potrivit declarațiilor unuia dintre apropiații săi.

„Încă nu pot să cred că i-a fost cedată lui Petr Kellner puterea de a închide principala arteră” de trafic din Praga, a declarat un avocat care a lucrat la mai multe dintre contractele miliardarului, citat de publicația de sport The Blizzard.

Un an mai târziu, Curtea municipală din Praga a stabilit că intervenția forțelor de ordine fusese ilegală.

Despre noul patron al PRO TV circulă și zvonul că ar fi fost agent StB (securitatea din Cehoslovacia) sau chiar ofițer KGB.

Petr Kellner este menționat și în scandalul Panama Papers, fiind suspectat de evaziune fiscală prin companii off-shore. Numele său apare alături de cel al altui miliardar ceh, Daniel Kretinsky, supranumit „sfinxul ceh”, patronul echipei Sparta Praga și care deține în România Europa FM.

Kretinsky este cel mai mare acţionar în Czech Media Invest (CMI), companie care a cumpărat circa 4,1% din acţiunile ProSiebenSat.1 Media SE. CMI are o strategie simplă și eficientă: aceea de a se răspândi în cele mai mari companii media din Europa prin achiziționarea de pachete minoritare de acțiuni. Miliardarul a cumpărat în această primăvară și o „bucată” din Le Monde.

Senatorul american Marco Rubio a cerut, recent, într-o scrisoare trimisă Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului General, William Barr, investigarea implicațiilor pentru securitatea națională a Statelor Unite a vânzării de către concernul american AT&T a companiei Central European Media Group Enterprises (CME), care deținea și Pro TV, către compania cehească PPF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here