A doua mare cursă a început: Ce şanse are şi când ar putea fi gata vaccinul universal anti-coronavirus

Sursa: Pixabay

„Pe fondul înmulțirii variantelor noi de Sars-CoV-2, precum cele găsite în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, obiectivul principal a devenit dezvoltarea unui universal eficient împotriva tuturor tulpinilor”, scrie Euronews, care explorează demersurile concrete făcute până în acest moment, ca și orizontul de timp în care un astfel de ser ar putea fi disponibil.

<< Aproximativ 20 de echipe din întreaga lume lucrează în acest sens, dezvoltarea vaccinurilor care să ofere o protecție mai largă împotriva unei game de coronavirusuri, de la COVID-19 la Sars, aflându-se în stadiu incipient.

Înainte de pandemia de Sars-CoV-2, cercetătorii încercau să găsească un vaccin universal împotriva gripei. Studiile lor pre-clinice s-au dovedit a fi promițătoare.

Acum, aplică metoda găsită, la COVID-19. Diferența cu vaccinurile este partea virusului pe care îl vizează. Actualele seruri încearcă să declanșeze un răspuns pe bază de anticorpi având ca țintă proteina spike, situată pe suprafața virusului. Vaccinul universal, în curs de dezvoltare la o companie de biotehnologie din Franța, vizează proteina nucleocapsidă – care se află în interiorul virusului și este mai puțin predispusă la mutații.

Antrenarea imunității celulare

Delphine Guyon-Gellin este managerul proiectului „vaccin universal”, la Osivax, o companie din Lyon. „Ne orientăm către o zonă a acestui virus care nu este accesibilă anticorpilor, așa că antrenăm sistemul imunitar să dezvolte un alt tip de răspuns: o imunitate celulară”.

Compania speră să înceapă într-un an studii clinice pentru vaccinurile universale anti-Covid. Deocamdată, se fac teste pe animale. În Franța, Banca Publică de Investiții tocmai a acordat  Osivax o finanțare de 15 milioane de euro, iar o sumă similară a fost alocată de Comisia Europeană.

Eforturi la nivel mondial

În multe alte laboratoare se caută un așa-numit vaccin universal. În Statele Unite, Belgia și Canada, au început cercetarea un total de zece laboratoare sau universități. În Belgia, un start-up vizează bucăți de proteine ​​esențiale pentru virus care ar proteja împotriva mai multor forme.

În SUA, un laborator cofondat de un francez spune că se concentrează pe un antigen care evită părțile variabile ale proteinei Spike și care încorporează cele mai importante mutații. Dar poate acest nou vaccin potențial să anticipeze toate evoluțiile viitoare ale virusului?

Pascal Brandys, CEO la Phylex Biosciences, spune că nimeni nu poate face predicții pe termen lung. „Există posibilitatea de a asista la apariția unei forme complet noi a virusului. Dar în ceea ce privește tulpina reală, prin încorporarea celor mai importante mutații, cred că este posibil să se dezvolte un vaccin universal care ar putea fi eficient timp de cel puțin câțiva ani”.

Într-o scrisoare deschisă, publicată revista Nature, doi cercetători de top avertizează cu privire la apariția unor tulpini noi și mai șetale, parțial din cauza „nemiloasei intruziuni umane în mediul natural”.

Problema este că există încă incertitudini cu privire la eficiența potențială a vaccinurilor universale și va fi nevoie de timp pentru a le dezvolta – un proces care ar putea dura ani buni. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here