Comisia Europeană: România, Bulgaria și Croația întrunesc condițiile de aderare la Spațiul Schengen

Comisia Europeană solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen, transmite News.ro.

Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen şi să se alăture spaţiului Schengen. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată în spaţiul Schengen, se arată într-un document al Comisiei Europene.

”Comisia solicită Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen”, se arată în comunicatul CE.

Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia face un bilanţ al rezultatelor solide ale celor trei state membre în ceea ce priveşte aplicarea normelor Schengen.

”De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcţionare a spaţiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei şi, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecinţele fără precedent ale războiului din Ucraina. În timp ce cele trei ţări sunt deja obligate parţial de regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate şi, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spaţiului Schengen, fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrală a spaţiului Schengen este o cerinţă pentru aceste state membre şi, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condiţiile. Un spaţiu Schengen extins, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură – printr-o protecţie consolidată a frontierelor noastre externe comune şi printr-o cooperare poliţienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere şi facilitând contactele între oameni şi afaceri – şi mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare sparţiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, se arată în comunicatul CE.

Aurescu: Ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la spaţiul Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here