Aurescu, declarații după anunţul Comisiei Europene privind Schengen

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat miercuri despre anunţul Comisiei Europene privind aderarea României la Schengen că ştie deja care este textul acestei comunicări şi într-adevăr, rezultatul este foarte pozitiv şi evaluarea este foarte pozitivă. Este o confirmare încă o dată a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen dar este în acelaşi timp şi un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, a mai afirmat el. Aurescu a mai afirmat că omologul său suedez care l-a asigurat că Guvernul suedez susţine pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen, relatează News.ro.

”Din informaţiile pe care le am, comunicarea urmează să fie publicată foarte curând, dacă nu a fost cumva deja publicată. Va fi prezentată după şedinţa colegiului comisarilor şi pot să vă spun deja, pentru că noi ştim care este textul acestei comunicări şi al raportului care va fi comunicat odată cu acest text, şi într-adevăr, rezultatul este foarte pozitiv şi evaluarea este foarte pozitivă”, a spus ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a precizat că ”este o confirmare încă o dată a faptului că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen dar este în acelaşi timp şi un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic, pentru că, aşa cum se va arăta în această comunicare, România îndeplineşte condiţiile necesare dar în acelaşi timp aderarea României reprezintă un plus evident pentru securitatea spaţiului Schengen”.

”Sunt convins că de asemenea vor fi prezentate şi avantajele care decurg din aderarea României la spaţiul Schengen, este vorba de întărirea spaţiului de liberă circulaţie, despre avantaje evidente pentru companii, pentru transportatori, pentru stimularea investiţiilor, creşterea competitivităţii Uniunii, sunt argumente pe care şi noi le-am folosit în această perioadă”, a mai afirmat ministrul.

Despre Suedia, ministrul de Externe a afirmat că este vorba de un partid de opoziţie din Suedia, social-democrat, care a manifestat anumite rezerve.

”Noi am fost în contact şi suntem în contact permanent cu guvernul suedez, am discutat inclusiv duminică şi luni, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, de mai multe ori, cu omologul meu suedez care m-a asigurat că Guvernul suedez susţine pe deplin aderarea României la spaţiul Schengen”, a mai spus ministrul de Externe, precizând că se fac demersuri pe multe canale, la nivel guvernamental şi al familiei politice.

”Nu este nicio schimbare de poziţie din partea guvernului suedez actual, aşa cum nici guvernul anterior suedez care era condus de partidul Social-democrat, nu a spus niciodată că are o poziţie faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Continuăm de asemenea demersurile şi pe partea olandeză”, a completat Bogdan Aurescu.

 

Comisia Europeană: România, Bulgaria și Croația întrunesc condițiile de aderare la Spațiul Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here