Comisia Europeană: România și Bulgaria, de neoprit în traficul de persoane

Foto: Arron Choi / Unsplash

În 2019 a fost destructurată o rețea de exploatare a lucrătorilor bulgari, lângă Lyon. În Bulgaria, Franța, Belgia, România și Austria, au loc cele mai multe asemenea procese, transmite 24chasa, citată de Rador.

Bulgarii, împreună cu cetățenii României, Ungariei, Franței și Olandei, sunt printre cele mai frecvente victime ale traficului de persoane în UE, arată un raport prezentat miercuri de Comisia Europeană. Exploatarea sexuală continuă să fie cea mai comună țintă. Cu toate acestea, în mai multe țări a fost raportată o creștere a traficului de persoane pentru exploatarea forței de muncă.

În acest context, raportul menționează un caz concret în care 167 de cetățeni bulgari au fost identificați drept victime ale traficului. O operațiune de investigație bulgaro-franceză care a implicat Europol și Eurojust în 2019 a reușit să destructureze grupul infracțional care exploata imigranții pentru recoltarea de struguri, lângă Lyon, în condiții extrem de mizerabile.

Patru membri ai grupului au fost arestați – trei din Bulgaria și unul din Franța. În 2017 și 2018, au fost identificate 14.145 de cazuri de trafic la nivelul UE, jumătate dintre acestea fiind cetățeni ai UE. Printre celelalte victime ale acestui fenomen în Europa se numără cel mai adesea cetățeni din Nigeria, China, Ucraina, Maroc și India.

Datele arată că traficul în scop de infracțiune și cerșetorie forțată este cel mai frecvent în Bulgaria, Croația, Grecia, Olanda și Polonia. Victimele sunt de obicei persoane sărace sau dependente din rândul minorităților, care sunt forțate să fure, să trișeze sau să vândă droguri.

Bulgaria, alături de Franța, Belgia, România și Austria, se numără printre țările UE cu cel mai mare număr de procese pentru cazuri de trafic de persoane. 70% dintre acuzații sunt împotriva europenilor. Aproximativ cinci la sută dintre victime au fost forțate să lucreze. Peste două treimi dintre învinuiți sunt bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here