Dezinformările cu care Rusia ia la țintă Bosnia. Comparațiile viclene, pornind de la cazul Ucrainei

Grbavica, o suburbie din Sarajevo, în vremea războiului din Bosnia. Foto: Lt. Stacey Wyzkowski

Moscova este ocupată să le vândă bosniacilor propria versiune asupra războiului din Ucraina, recurgând cinic la analogii cu genocidul din 1995 de la Srebrenica, pentru ca în același timp să-și justifice invazia și să destabilizeze Bosnia, scrie Irvin Pekmez, pentru Balkan Insight.

<< Erau literalmente cadavre pe străzi. Unii tocmai fuseseră împușcați, alții dintre ei erau oameni în mașinile lor care doar încercau să scape. Unii dintre ei păreau să aibă mâinile legate și păreau să fi fost împușcați.”

Aceasta a fost descrierea înfiorătoare făcută de corespondentul Economist, Tim Judah, ca martorul ocular pe străzile din Bucea, Ucraina, după plecarea forțelor ruse.

Judah, care a acoperit războiul bosniac din 1992-1995, pentru Times UK, a petrecut primele săptămâni ale invaziei în Ucraina, unde a asistat la consecințele crimelor comise împotriva civililor când, alături de alți reporteri, a intrat în Bucha, Hostomel și în alte orașe, după ce soldaţii ruşi se retrăseseră.

Filmările cu civili uciși în Bucea au provocat șoc și furie în toată Europa. Dar, în ciuda filmărilor și mărturiilor extinse de la jurnalişti precum Judah, care au vizitat acele locuri, Rusia insistă categoric că masacrul de la Bucea a fost organizat de ucraineni.

„Lumea a văzut o altă crimă din partea autorităților ucrainene la Bucea, unde au falsificat presupusa ucidere a civililor de către armata rusă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Pe 20 aprilie, ambasada Rusiei la Saraievo și-a transmis poziția cetățenilor bosniaci, numind crimele de la Bucha într-o postare publicată pe Telegram, „o provocare bine planificată, pregătită cu ajutorul agențiilor de informații americane și europene”.

„Sarcina principală este de a distrage atenția comunității mondiale de la masacrul batalioanelor naționaliste [ucrainene] asupra populației vorbitoare de limbă rusă.

„Dintre toate suburbiile Kievului, Bucha nu a fost aleasă întâmplător, deoarece pentru publicul vorbitor de limba engleză, termenul „masacrul din Bucea” („Măcelaria din Bucea”/„Butchery in Bucha”) asigură jocul de cuvinte necesar”, a anunțat ambasada.

Aceeași narațiune, țări diferite

Nick Waters, jurnalist de la mass-media de investigații Bellingcat, și-a amintit cum jurnaliștii New York Times au demonstrat, folosind imagini din satelit, că cadavrele zaceau pe străzile din Bucha înainte ca forțele ruse să se retragă.

Bellingcat dezvăluie știri false rusești despre Ucraina de ani de zile. De la începutul invaziei din februarie, aceștia au inclus în baza lor de date date pe care cetățenii și autoritățile le-au postat pe internet, în speranța că acestea vor servi investigațiilor ulterioare asupra celor responsabili de crime.

Narațiunea Rusiei despre punerea în scenă a crimelor de la Bucea nu îl surprinde.

„Aceasta este narațiunea pe care o vedem din când în când și din nou…Am văzut o cantitate imensă [de astfel de narațiuni] în Siria. Începem să le vedem din nou în Ucraina, iar aceste acuzații vin de la guvernul rus”, a spus Waters.

De la începutul invaziei ruse, ambasada Rusiei în Bosnia a publicat aproape zilnic anunţuri şi traduceri ale unor articole despre războiul din Ucraina, publicate iniţial în limba rusă pe conturile sale de socializare.

Aceștia neagă acuzațiile despre crimele puse pe seama soldaților ruși, explică de ce Rusia a trimis soldați în Ucraina și compară evenimentele din estul Ucrainei cu infamul masacrul din 1995 al musulmanilor bosniaci din orașul Srebrenica, din estul Bosniei.

Asemenea mesaje îi preocupă pe experții intervievați de BIRN, în special după avertismentul Rusiei că va reacționa dacă Bosnia va aborda NATO cu privire la aderarea la alianță.

De la începutul invaziei, Rusia a devenit mai agresivă cu propaganda sa din Bosnia, a declarat pentru BIRN decanul Facultății de Științe Politice din Saraievo, Sead Turcalo.

„Sunt mult mai cinstiți în ceea ce comunică, în sensul că spun foarte clar de ce se împotrivesc în Bosnia. Opoziția pe care și-au exprimat-o anterior față de integrarea NATO s-a extins acum, pentru a include și integrarea europeană [a Bosniei]”, a spus Turcalo.

Instituțiile rusești au început să-și distribuie mai des mesajele pe Telegram, unde verificările de conținut nu sunt la fel de puternice ca pe Facebook. De când și-au lansat canalul Telegram pe aplicație, pe 14 martie, în mai puțin de două luni au distribuit aproape 70 de postări în engleză, rusă și limbile folosite în Bosnia.

Ambasada a publicat un număr similar de postări pe pagina sa de Facebook de la începutul invaziei, la sfârșitul lunii februarie, care este aproape de două ori cantitatea de conținut publicat în aceeași perioadă a anului 2021.

Mass-media de investigații independente și organizațiile de verificare a faptelor au etichetat ca fiind neadevărat o mare parte din ceea ce autoritățile ruse impun ca adevărul.

Înainte ca invazia Ucrainei să înceapă pe 24 februarie, invocând un motiv pentru care trupele lor au intrat în altă țară, Rusia a menționat „genocidul” Ucrainei împotriva populației ruse din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu au oferit nicio dovadă clară a unor astfel de crime cu care avocații internaționali independenți ar fi de acord.

Srebrenița ca instrument de propagandă

Anterior, autoritățile ruse comparaseră anterior situația din Donbas cu cea din Srebrenica asediată în mai multe ocazii. Președintele rus, Vladimir Putin, a prezis încă din 2017 că „masacrul efectuat de batalioanele naționaliste [ucrainene] [în estul Ucrainei] va fi mai grav decât cel de la Srebrenica”.

Cu toate acestea, în declarațiile lor oficiale, oficialii ruși nu folosesc niciodată termenul „genocid” pentru Srebrenica, deși este clasificarea oficială a masacrului de către ONU și curtea sa de la Haga. După cum a raportat anterior BIRN, Rusia finanțează și promovarea rapoartelor care neagă genocidul de la Srebrenica.

În aprilie anul acesta, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a descris masacrul de la Srebrenica ca fiind înscenat. Asociația „Mamelor din Srebrenica și din Enclavele Zepa” a denunțat declarația, acuzând autoritățile ruse de negare a genocidului.  Cercetătorul de genocid Hikmet Karcic a spus că de la începutul războiului din Ucraina, în 2014, Rusia a purtat o campanie activă de dezinformare.

„Statul rus nu a recunoscut niciodată genocidul de la Srebrenița. Ei folosesc Srebrenița ca instrument de manipulare, pentru a justifica ceea ce au făcut deja în Donbas în 2014”, a spus Karcic, referindu-se la implicarea Rusiei în tăierea enclavelor separatiste din estul Ucrainei.

Cu toate acestea, Vojislav Savic, un politolog din Banja Luka, un oraș cu majoritate sârbă din Bosnia, pe care mass-media pro-ruse îl citează adesea, spune că Rusia este îndreptățită să folosească comparația.

„Este o încercare a părții ruse de a comunica cu publicul occidental, cu publicul occidental, pentru că știm că Srebrenița are un context în care este menționată în mass-media occidentală și, în general, felul în care a fost interpretată în ultimii 15-20 de ani sau mai mult, așa că vor doar să-și explice cumva pozițiile prin ceea ce reprezintă Srebrenița în Occident”, a spus Savic.

Pentru cercetătorii genocidului, negarea de către Rusia a faptelor despre Srebrenița stabilite de tribunalul ONU de la Haga ridică suspiciuni cu privire la alte acuzații de potențiale crime comise în Ucraina.

Karcic spune că primele teorii despre crime inventate din Ucraina au apărut după apariția primelor imagini cu morminte din Bucha.

„Același lucru s-a întâmplat în cazul Kapija, Markale și Srebrenița”, a spus el, referindu-se la afirmațiile conform cărora masacrele din războiul bosniac au fost organizate chiar de către bosniaci.

Turcalo consideră că, pentru Rusia, Srebrenica este un instrument practic, în condițiile în care „rezonează” în întreaga comunitate internațională, incluzând atât cei care recunosc verdictele instanțelor asupra masacrului drept genocid, cât și cei care le resping. „Rusia îl folosește foarte practic, legând „deznazificarea” în Ucraina cu prevenirea crimelor de tipul Srebrenica. Ea indică ceea ce ar putea face o Ucraina „nazificată”, a spus Turcalo.

Tanya Domi, profesor la Universitatea Columbia din New York, a spus, pentru BIRN, că declarații precum cea despre Bucea, ca eveniment orchestrat, după cum a spus purtătorul de cuvânt al Rusiei, Maria Zaharova, au fost pură manipulare. „Ceea ce vor ei este să încurce oamenii și să aburească adevărul”, a spus Domi.

Pe lângă crimele în masă de la Bucha, un alt masacru a atras și dezmințiri aspre din partea Rusiei – bombardarea gării din Kramatorsk, unde cel puțin 50 de civili au fost uciși și peste 300 de răniți, potrivit autorităților ucrainene. Și în acest caz, autoritățile ruse au negat orice responsabilitate.

„Puteți arăta filmări ale bombardamentelor și ale distrugerii totale a orașelor, dar ei vor spune că filmările nu sunt exacte și voi le inventați. Când gara de lângă Mariupol a fost bombardată, ei au spus că era ca Markale – că ucrainenii au organizat-o, la fel cum au făcut-o bosniacii”, a spus Karcic.

Bosnia, considerată vulnerabilă la manipulare

Bosnia este un loc vulnerabil, spune Tanya Domi, iar Rusia împinge această reprezentare a propriei realități pentru a răspândi frica.

„Motivul pentru care postează asta pe site-urile lor oficiale, este acela că vor să inunde zona cu toată această dezinformare despre crimele de război pentru că este foarte supărător”, a spus Domi, adăugând că ea crede că împuterniciții Rusiei în Bosnia au făcut, de asemenea, multe daune, citând exemple de ceea ce ea numește obstrucție a democrației de către liderii croați și sârbi din Bosnia, Dragan Covic și Milorad Dodik.

„Acest lucru dăunează mult unei țări fragile care încă își revine din război și încearcă cu disperare să devină o democrație”, a spus Domi.

Pentru Turcalo, unde propaganda rusă este puternic concentrată, rezultatul poate fi destabilizarea. „Ele generează aceste tensiuni…pentru a distorsiona concentrarea comunității internaționale, care se teme de apariția unor conflicte de intensitate scăzută în acele zone specifice”, a spus Turcalo.

Însarcinatul cu afaceri al Ucrainei în Bosnia, Serhii Miniailo, consideră că partea rusă este îngrijorată de sprijinul pe care îl primește Ucraina, adăugând că Balcanii sunt o zonă de importanță din punct de vedere al securității în Europa.

„De aceea trebuie să-și spună părerea pentru a nu lăsa întreaga Bosnie să se alăture grupului de țări care susțin Ucraina”, a spus Miniailo. Ambasada Rusiei în Bosnia nu a răspuns solicitării noastre pentru un interviu până la data publicării.

Judah spune că amploarea influenței dăunătoare a Rusiei asupra Balcanilor va depinde de rezultatul războiului din Ucraina. „E posibil ca Rusia să fi fost slabă din punct de vedere economic, dar era încă o putere militară puternică. Asta arată puțin diferit acum; lumea s-a schimbat”, a spus el, subliniind că consecințele războiului din Ucraina se referă la întreaga lume, în special la Europa, nu doar la Bosnia.

Turcalo se aşteaptă ca următoarea campanie electorală din Bosnia să fie cea mai proastă de la sfârşitul războiului în Bosnia, în 1995. Statul bosniac se află într-o criză politică, dar şi de securitate din cauza evenimentelor geopolitice, a spus Turcalo.

„Rusia își va juca cartea și dacă situația din Ucraina începe să se dezvolte așa cum dorește Rusia, în acel moment, [entitate în principal sârbă] Republica Srpska va continua procesul de secesiune”, a avertizat el. >>

Cum îi „pregătește” Kremlinul pe ruși să accepte povara financiară a alipirii „republicilor” din Donbas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here