Congresman: Rusia are trupe suficiente la granița cu Ucraina pentru un război-fulger de 7-10 zile

Trupele ruseşti aflate la graniţa cu Ucraina au capacitatea de a declanşa o invazie rapidă şi sunt capabile să pună la punct şi să-şi organizeze liniile de aprovizionare, unităţile medicale şi rezervele de combustibil necesare susţinerii şi ducerii unui război de lungă durată – în cazul în care Moscova chiar ar decide să invadeze Ucraina, au declarat pentru CNN surse apropiate serviciilor de informaţii. 

Numărul de echipamente militare masate la graniţa cu Ucraina este, în acest moment, suficient pentru a aproviziona timp de 7-10 zile trupele ruseşti din prima linie cu muniţie sau combustibil, situație favorabilă unui război-fulger (blitzkrieg).

În cazul altor unităţi de sprijin, acestea pot desfăşura nestingherit operaţiuni chiar şi timp de o lună, au declarat specialiştii consultaţi de CNN.

Congresmanul american Mike Quigley, membru în comisia pentru Intelligence a Camerei Reprezentanţilor a declarat pentru CNN că Rusia poate invada „când doreşte” şi că trupele ruseşti masate la frontiera ucraineană sunt echivalentul declanşării „unui blitzkrieg din zilele noastre”.

În acest moment nu este încă foarte clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin chiar doreşte să invadeze Ucraina sau concentrarea de trupe reprezintă doar o modalitate în jocul negocierilor  pe care Kremlinul îl are cu Occidentul.

Avertismentul gen. Mark Milley

Statele Unite urmăresc destui indicatori și avertismente legate de activitățile militare ruse din apropierea Ucrainei pentru a avea „multe îngrijorări”, iar retorica rusă pare din ce în ce mai stridentă, a declarat, joi seara, cel mai înalt ofițer american.

 Generalul de armată Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a refuzat să facă speculații cu privire la opțiunile pe care Statele Unite le-ar putea lua în considerare în cazul unei invazii rusești. Dar Milley, în unele dintre cele mai ample remarci ale sale asupra crizei, a subliniat importanța suveranității Ucrainei, pentru Washington și pentru alianța NATO.

„Sunt în joc interese semnificative de securitate națională ale Statelor Unite și ale statelor membre NATO, în cazul în care ar exista un act de acțiune agresivă din punct de vedere militar a rușilor într-un stat național independent din 1991”, a spus Milley în timpul unui zbor de la Seul spre Washington.

Ucraina susține că Rusia a adunat peste 90.000 de soldați în apropierea graniței. Însă Moscova a respins sugestiile potrivit cărora se pregătește de un atac asupra vecinului său sudic și și-a apărat dreptul de a desfășura trupe pe propriul teritoriu după cum crede de cuviință.

Kremlinul a anexat deja peninsula Crimeea a Mării Negre de Ucraina, în 2014, și apoi i-a susținut pe rebelii care luptă cu forțele guvernamentale de la Kiev în estul țării. Conflictul a ucis 14.000 de oameni, spune Kievul.

Kievul se descurcă tot mai bine în Donbas, dar există un tip de război pentru care Ucraina nu este încă pregătită

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here