Lockdown și distanțare socială în stup. Organizarea „umană” a albinelor, în epidemie

Sursa: Pixabay

„Oamenii au recurs de secole la distanțarea socială pentru a lupta împotriva bolilor infecțioase . În 1582, un ofițer de sănătate din Alghero, Sardinia, zonă afectată de epidemie de ciumă bubonică, le-a cerut locuitorilor să poarte, în public, bastoane lungi de 6 metri și să nu se aventureze mai aproape unul de celălalt decât lungimea acestuia”, notează The Economist.

<< Cu toate acestea, este puțin probabil ca Homo sapiens să fi fost prima specie care a recurs la separare pentru protecție reciprocă. Un studiu recent, realizat de Michelina Pusceddu, de la Universitatea din Sassari, Italia, și alți șase colegi, a descoperit că albinele din stupii infectați cu paraziți aplică propria formă de lockdown. Și ating un grad de conformitate pe care responsabilii din domeniul sănătății publice l-ar invidia.

Albinele trăiesc în comunități ordonate, care depind de interacțiunile sociale. Stupii lor sunt împărțiți în secțiuni. Periferia este folosită în principal pentru depozitarea alimentelor, în timp zona centrală conține o pepinieră formată din „celule cu puiet”, unde larvele devin adulte. Albinele, luate ca indivizi, au, de asemenea, roluri bine definite. Reginele depun ouă; trântorii fertilizează reginele; iar lucrătorii tineri tind să aibă grijă de puiet, înainte de a deveni „culegători” care părăsesc stupul pentru a căuta hrană pe măsură ce îmbătrânesc.

Deși cea mai cunoscută amenințare la adresa albinelor este reprezentată de viespea gigantic asiatică (poate decapita rapid toate albinele dintr-un stup) mult mai multe albine cad secerate în fiecare an în fața distrugătorului denumit Varroa. Este un acarian parazit care se atașează de corpurile albinelor și folosește resursele lor energetice stocate.

Pentru a se răspândi, Varroa depinde de contactul dintre părțile interioare și exterioare ale stupului. Intră într-o colonie făcând autostopul pe culegători, dar trebuie să ajungă la pepiniera din apropierea centrului pentru a se reproduce. Odată ce larvele din celulele infestate cu acarieni apar ca albine tinere, ele poartă paraziții nou-născuți în întregul stup, infectând alte albine.

Pentru a determina modul în care Varroa modifică comportamentul albinelor, autorii au înființat șase colonii, dintre care jumătate au fost infectate cu acarian. Ei au studiat două activități comune: „dansul albinei”, pe care albinele furajere îl efectuează pentru a comunica locul unei surse de hrană nou descoperite și „toaletarea”, atunci când albinele curăță resturile sau paraziții (inclusiv acarienii) de pe corpul celuilalt.

Diferențele dintre colonii au fost izbitoare. În grupul fără Varroa, dansul și toaletarea au avut loc în întregul stup. În schimb, în ​​coloniile infectate, cele mai multe dansuri au avut loc pe părțile laterale ale intrării, ținând culegătorii potențial infectați departe de celulele cu puiet. În schimb, toaletarea s-a concentrat în centrul stupului, unde îndepărtarea paraziților a avut cel mai mare impact.

Astfel de schimbări au probabil un cost, precum lockdown-urile în coloniile umane (alias orașe). Limitarea locurilor de desfășurare a dansului ar putea reduce capacitatea de a înțelege unde poate fi găsită hrana, iar concentrarea toaletării în celulele de puiet poate înrăutăți igiena albinelor lucrătoare. Cu toate acestea, selecția naturală pare să fi favorizat acest compromis. Scepticii cu privire la lockdown-uri pot să ia act. >>

Experți sud-africani: Vaccinurile împiedică Omicron să provoace o formă gravă de Covid-19

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here