Congresul american a aprobat marţi, printr-un vot în Senat, o lege bugetară de 738 de miliarde de dolari ce prevede în special crearea unei Forţe a Spaţiului, proiect susţinut de preşedintele Donald Trump, informează AFP, citată de Agerpres.

Legea urmează să fie aprobată de liderul de la Casa Albă.

Senatorii au aprobat cu 86 de voturi pentru şi 8 împotrivă acest document ce conţine peste 3.000 de pagini şi care mai prevede, în premieră, un concediu pentru creşterea copilului pentru toţi funcţionarii americani.

Prin această lege va fi creată, aşa cum îşi doreşte preşedintele Trump, o „Forţă a Spaţiului” care devine astfel a şasea ramură a forţelor armate americane, după cele ale armatei terestre, ariene, navale, a puşcaşilor marini şi a gardei de coastă.

Noua forţă va fi condusă de un şef al operaţiunilor spaţiale care se va afla în subordinea secretarului forţelor ariene ale SUA. Pentru moment, acestuia nu îi va fi acordată o finanţare suplimentară, „comandamentul Spaţiului” fiind deocamdată în stadiul de proiect.

Cheltuielile militare se ridică la 738 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2020 care a început în octombrie, o creştere cu 3% faţă de suma alocată anul trecut.

Această sumă acoperă bugetul de bază al Pentagonului (635 de miliarde), precum şi cheltuielile alocate de departamentul pentru energie întreţinerii şi alimentării cu combustibil a arsenalului nuclear american (23.1 miliarde).

Se adaugă 71.5 miliarde de dolari pentru operaţiunile exterioare aflate în curs (Afganistan, Siria, Irak, Somalia, etc.).

În plus, legea nu îi interzice preşedintelui SUA să utilizeze fondurile destinate departamentului apărării pentru finanţarea construirii zidului de la frontiera sudică cu Mexicul, o promisiune importantă din campania electorală a lui Donald Trump.

Bugetul mai prevede o creştere cu 3.1% a salariilor membrilor forţelor armate, cea mai mare creştere din ultimii zece ani.

Mai multe articole au fost introduse pentru a controla utilizarea fondurilor de către Pentagon. Astfel, este interzisă reducerea efectivelor forţelor americane desfăşurate în Coreea de Sud, livrarea de avioane invizibile F-35 Turciei şi achiziţionarea de vagoane sau de autobuze din China.

Acest cadru legislativ prevede, de asemenea, sancţiuni la adresa guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru „a pune capăt atacurilor sale ucigaşe împotriva poporului sirian şi susţinerea unei tranziţii spre un guvern sirian care să respecte legile, drepturile omului şi o coexistenţă paşnică cu vecinii săi”.

Trezoreriei americane îi sunt acordate şase luni pentru a stabili dacă Banca Centrală Siriană realizează operaţiuni de spălare de bani şi, în cazul în care această ipoteză se confirmă, i se solicită să impună sancţiuni. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here