Consiliul Europei cere o anchetă „imediată” asupra ororilor comise în Cecenia de batalionul de elită „Ahmad Kadîrov”

Consiliul Europei a cerut vineri declanşarea unei „anchete imediate, imparţiale şi independente” asupra abuzurilor comise de un regiment cecen, după informaţii publicate de ziarul rus independent Novaia Gazeta, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Mărturiile şocante dezvăluite de Novaia Gazeta cu privire la execuţiile extrajudiciare şi alte încălcări grave ale drepturilor omului comise în Cecenia în timpul ultimilor ani justifică o anchetă imediată, imparţială şi independentă din partea autorităţilor federale ruse”, a subliniat într-un comunicat Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei.

„Toţi indivizii a căror implicare în aceste crime odioase a fost demonstrată ar trebui să fie aduşi în faţa justiţiei, indiferent care este statutul lor oficial”, a adăugat ea.

„În loc să hărţuiască jurnalişti independenţi şi apărători ai drepturilor omului care exercită activităţi legitime în interesul public, autorităţile ruse ar trebui să coopereze cu ei şi să le permită să lucreze liber şi în siguranţă”, a mai subliniat Mijatovic.

Novaia Gazeta a publicat luni mărturia unui fost membru al acestui regiment de elită care poartă numele de „Ahmad Kadîrov”, tatăl asasinat al actualului lider cecen Ramzan Kadârov, cu privire la abuzurile comise în Cecenia.

Acest fost membru a afirmat că unitatea a participat la arestarea a sute de locuitori ai Ceceniei în 2017 şi a fost implicată în uciderea a cel puţin zece dintre persoanele arestate.

Înfiinţată în 1993, Novaia Gazeta este în mod obişnuit ţinta unor intimidări, atacuri şi asasinate. Luni, în ziua când a fost publicat interviul respectiv, Novaia Gazeta a afirmat că o substanţă chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în sediul de la Moscova al redacţiei.

În trecut, mai mulţi dintre jurnaliştii săi au fost asasinaţi. Cea mai cunoscută jurnalistă a sa, Anna Politkovskaia, specializată în anchete despre războiul din Cecenia, a fost ucisă cu focuri de armă în faţa locuinţei sale, în 2006. Cinci bărbaţi, printre care patru ceceni, au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea pentru acest asasinat, însă cel care l-a comandat nu a fost niciodată identificat de justiţia rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here