Consiliul legislativ demolează proiectul PSD-UDMR pentru Ținutul Secuiesc: Contravine flagrant ordinii constituționale

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, promovat de PSD și UDMR, contravine legislației naționale și celei europene, se arată în analiza făcută de Consiliul legislativ, document remis Camerei Deputaților, în februarie. Adoptat tacit la Cameră, a fost respins, miercuri după-amiază, de Senat.

În documentul consultat de Universul.net, demersul este deconstruit de specialiștii în drept, care consideră că o astfel de lege „vizează, practic, crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român”.

Consiliul legislativ mai arată că gestionarea unui asemena dosar este atributul exclusiv al statului român, dar semnalează că „organismele europene nu promovează crearea unor entități infrastatale de genul regiunilor autonome, asimetrice, neuniforme ori pur și simplu singulare, constituite exclusiv pe criterii etnice”.

Principalele critici formulate de Consiliul legislativ:

  • „A se acorda drepturi speciale și sporite de autoadministrare unor entități administrativ-teritoriale, nerecunoscute de Constituția statului, organizate exclusiv pe criterii etnice, pe baza ponderii unei minorități naționale, înseamnă a admite încălcarea principiului egalității dintre cetățenii aceluiași stat, indiferent de apartenența lor la o majoritate sau la una dintre minorități, contravenind flagrant normelor dreptului internațional în materie, dar și prevederilor constituționale”.
  • „Din punct de vedere al dreptului intern, propunerea legislativă contravine flagrant ordinii constituționale a statului român. (…) Semnalăm că proiectul nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale a statului, potrivit cărora România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil (art.1, alin.1)”.
  • „Autonomia teritorială preconizată a se acorda respectivei regiuni autonome excedează aspectul administrativ, conferindu-se veritabile prerogative de putere publică desprinse din suveranitatea statului, accentuându-se așadar, componenta politică a descentralizării, prin cristalizarea unui nou subiect de drept.”

Iohannis: Marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor

Președintele Klaus Iohannis a acuzat, miercuri, PSD de înțelegeri subterane cu UDMR și Guvernul Viktor Orban, de la Budapesta. „Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor”, a declarat șeful statului (declarația integrală – AICI).

Critici dure au venit și din interiorul PSD. Fostul președinte al partidului, Viorica Dăncilă, îi cere demisia actualului șef interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, atât din fruntea partidului, cât și a Camerei Deputaților. Într-o postare pe Facebook, Viorica Dăncilă îl acuză pe Marcel Ciolacu de o „monstruoasă iresponsabilitate” (detalii – AICI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here