Consultanta artistică a Teatrului German din Timișoara caută adresa de mail a lui Molière: ce vrea sa vorbească cu el

Drepturile de autor sunt o problemă serioasă. O știm noi, cei care lucrăm în presă, o știu fotografii și artiștii de orice fel. O știe și noua consultantă artistică a Teatrului German de Stat din Timișoara, care căuta adresa de mail a lui „Molier” (sic!) pentru o discuție pe tema drepturilor de autor.

Dezvăluirea a fost făcută recent, într-o postare pe Facebook, de Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în Ministerul Culturii și fost consilier municipal, care îi reproșează primarului Nicolae Robu că lipsa unui concurs pentru un management profesionist aduce în funcții oameni care „ne fac de râsul lumii”

Ieremia dă exemplul consilierului artistic Elisa Covaci, nou angajată în Teatrul German de Stat din Timișoara, care „cerea adresa de mail a lui „Molier” pentru o corespondență pe tema dreptului de autor”

Redăm mai jos întreg mesajul lui Ioan Ardeal Ieremia:

„Domnule primar Robu, cu fiecare zi care trece fără să organizați un concurs pentru un management profesionist la Teatrul German, ne facem de mirul lumii!!! Distinsa din imagine, pe numele ei de intelectual Elisa Covaci , consultant artistic (Dumnezeule Mare!!!) acolo, cerea adresa de mail a lui „Molier” pentru o corespondență pe tema dreptului de autor… sau, ma rog, dati-i-o dumneavoastră, daca o aveti!”, a scris Ieremia.

Situația Teatrului German de Stat nu este una nouă și poate duce la consecințe grave:  „În postarea sa, Ion Ardeal Ieremia îi sugerează primarului Robu să organizeze la teatrul german un concurs pentru un management profesionist dar primăria nu îşi poate permite acest lucru, deoarece după simulacrul de analiză a proiectului de management depus de Lucian Vărşăndan, în urma căreia acesta a obţinut o notă care nu-i permitea să-şi continue activitatea de manager, noi procese se află pe rol iar un concurs, în aceste condiţii, ar fi sortit eşecului. 

Lucian Vărşăndan a cerut în instanţă anularea dispoziţiilor şi procedurilor desfăşurate pentru analiza proiectului de management, precum şi anularea rezultatului, iar până  când aceasta se va pronunţa, orice tentativă de organizare a unui nou concurs poate fi suspendată în justiţie. 

O soluţie de rezolvare a situaţiei în care s-a ajuns ar fi ca Nicolae Robu să accepte continuarea procedurii de analiză a proiectului de management cu comisia care a finalizat prima etapă a acesteia, aşa cum instanţa a dispus deja, dar deocamdată, orgoliile stupide ale primarului  continuă să sfideze atât legea cât şi normele elementare ale bunului-simţ iar teatrul se află în blocaj, într-o situaţie care nici nu a fost prevăzută de legiuitor. 

Instituţia interimatului, conform art. 33 din OUG nr. 189/2008, prevede ca „o persoană competentă să asigure managementul instituţiei publice de cultură” dar Ioan Boldurean nu are pregătirea corespunzătoare şi nici măcar nu cunoaşte limba teatrului al cărui repertoriu îl decide. Până la soluţionarea definitivă a litigiului, teatrul riscă să dispară din peisajul cultural al oraşului şi nu numai”, scrie Press Alert.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière (15 ianuarie 1622 – 17 februarie 1673), a fost un scriitor francez de teatru, director de teatru, actor și unul dintre maeștrii satirei comice. Din păcate pentru consultanta artistică cu intenții nobile, Molière este mort de 346 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here