Continuă problemele pentru comisia von der Leyen, după respingerea candidaților României și Ungariei

Ursula von der Leyen at the family picture

Procesul de confirmare a comisiei conduse de Ursula von der Leyen au început cum nu se putea mai prost, cu respingerea candidaților României, Rovana Plumb, și Ungariei, Laszlo Trocsanyi. Aceștia nu au trecut nici măcar de prima probă, cea de verificare a declarațiilor de avere, o premieră în istoria Uniunii Europene. E drept, nu s-ar fi întâmplat înainte, deoarece e prima Comisie care trece prin această verificare, introdusă o dată cu schimbarea regulamentului de procedură în 2016.

„România și Ungaria s-ar putea dovedi foarte bine a fi pionii de sacrificiu perfecți ai președintei alese. Pentru a-și încununa lovitura machiavelică de geniu, doamna von der Leyen speră acum probabil că apetitul pentru scalpuri al europarlamentarilor va fi fost saturat de perechea eșuată, chiar înainte de începerea audierilor reale”, a comentat Financial Times într-un articol cu titlul „Pionii de sacrificiu ai lui von der Leyen”.

Doar că ipoteza lansată de publicația britanică nu a fost chiar aproape de adevăr.

Janusz Wojciechowski, candidatul Poloniei pentru postul de comisar pentru Agricultură, unul dintre cele mai importante portofolii, nu a impresionat comisia AGRI.

Janusz Wojciechowski, sursa: EBS

Herbert Dorfmann, coordonator al PPE și unul dintre membri comisiei, a spus că polonezul s-a prezentat slab și ar necesita o reaudiere.

„Nu a răspuns concret la multe întrebări. Unele răspunsuri, cel puțin din partea PPE, au fost foarte stranii. A avut idei foarte ciudate despre bunăstarea animalelor, despre Green New Deal, despre reforma Politicii Agricole Comune. Nu a fost suficient, trebuie să fie și o a doua rundă. Trebuie să aducă clarificări și să vină cu răspunsuri mai precise” a spus europarlamentarul italian.

Iar astăzi intră la audieri alți doi candidați cu ceva semne de întrebare. Unul dintre ei este belgianul Didier Reynders, desemnat să preia portofoliul Justiției.

Didier Reynders sursa: EBS

El fusese acuzat de corupție de un fost ofițer de informații, dar procurorii belgieni au decis săptămâna trecută că nu există probe și au închis cazul. Dar ieri, un alt ofițer de informații a formulat alte acuzații de corupție la adresa lui Didier Reynders.

Celălalt candidat „vulnerabil” este franțuzoaica Sylvie Goulard, din partidul lui Emmanuel Macron, ce ar urma să preia portofoliul Piață Internă.

Sylvie Gouland, sursa: EBS

Ea este anchetată de procuratura franceză pentru că ar fi angajat fictiv o persoană la cabinetul său de deputat european, persoană care nu a muncit niciodată acolo. Sylvie Goulard a spus că a returnat prejudiciul de circa 40.000 de euro iar Parlamentul European a încheiat orice demens împotriva sa.

Francois-Xavier Bellamy, liderul delegației franceze din PPE, a ameninţat marţi că va bloca numirea candidaţilor în viitoarea Comisie Europeană care fac „obiectul unor anchete judiciare”. El vrea să riposteze în acest fel pentru respingerea lui Laszlo Trocsanyi și el membru PPE.

Decizia de a-l exclude pe colegul nostru ungar din Comisia Europeană nu este motivată decât de considerente politicianiste şi ideologice. Dacă un coleg care nu a făcut niciodată obiectul vreunei proceduri judiciare este astfel blocat, cum putem lăsa să fie aprobaţi candidaţi care au fost condamnaţi în trecut sau care fac în prezent obiectul unor anchete judiciare? ” a declarat Bellamy pentru AFP, citat de Agerpres.

Pe lângă Didier Reynders și Sylvie Goulard, altă ţintă posibilă a afirmaţiilor lui Bellamy este socialistul spaniol Josep Borrell, propus pentru postul de şef al diplomaţiei europene.

Josep Borell cu Ursula von der Leyen sursa: EBS

El a fost condamnat anul trecut la plata unei amenzi de 30.000 de euro pentru că s-a folosit de informații confidențiale ca să-și vândă acțiunile la o companie, înainte ca aceasta să-și declare falimentul, potrivit aceleiași surse.

Comisia Europeană trebuie să fie aprobată integral sau respinsă integral de Parlamentul European. Dacă există riscul ca unul dintre comisarii desemnați să nu treacă de vot, acesta este schimbat.

Comisia Juncker își termină mandatul la finalul acestei luni. Comisia von der Leyen preia ștafeta la 1 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here