Contracte de echipamente atribuite fraudulos de persoane din conducerea unor spitale din Braşov şi Harghita. DNA: Acestea ar fi primit între 5.000 şi 89.000 de euro de la o firmă

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat, în legătură cu dosarul în care au avut loc, joi, 22 de percheziţii, că mai multe persoane din conducerea unor spitale din Braşov şi Harghita ar fi atribuit fraudulos contracte pentru achiziţia de echipamente şi produse medicale supraevaluate, din care unele erau neconforme, iar altele nu erau necesare. Persoanele respective ar fi primit sau le-ar fi fost promise, de către reprezentantul unei firme, sume între 5.000 de euro şi 89.000 de euro.

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului teritorial Braşov desfăşoară cercetări penale in rem (faţă de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulţi funcţionari publici, a infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi a altor infracţiuni asimilate celor de corupţie.

„Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, a unor contracte prin care unităţile respective ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare”, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, aceste spitale ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă.

„În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective”, mai arată DNA.

Din cercetări a reieşit că activităţile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019-2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 de lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 de euro şi 89.000 de euro.

Un număr de 22 de percheziţii au avut loc, joi, în judeţele Braşov, Harghita şi Iaşi, inclusiv la patru instituţii publice, într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA Braşov. Printre instituţiile la care au avut loc percheziţii se numără Biroul Operaţiuni Speciale Braşov şi Spitalul Miercurea Ciuc.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţie Generale Anticorupţie şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here